Ciasto ucierane ze śliwkami, szybkie i proste


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 260 g szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 600-650 g śliwek
  • cynamon

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek
  • sitko
  • mała blaszka do ciasta
  • mikser

Sezon śliwkowy w pełni, więc dziś zapraszam Was na pyszne, pachnące cynamonem ciasto ze śliwkami.

Przepis na: Ciasto ucierane ze śliwkami, szybkie i proste

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Śliwki umyj, usuń pestki, a następnie pokrój na ćwiartki.
  3. Włóż śliwki do miski i posyp cynamonem oraz cukrem, a następnie wymieszaj.
  4. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukru i ubij na puszystą, jasną masę.
  5. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miseczki z masą jajeczną i całość zmiksuj.
  6. Wlej do miski olej i miksuj, aż składniki się połączą.
  7. Małą blaszkę wewnątrz natłuść olejem i przelej do niej ciasto.
  8. Powciskaj owoce w ciasto, a następnie włóż całość do piekarnika na 30-35 minut.