Barszcz biały


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 l wody
  • 200 ml. zakwasu pszenicznego
  • 5 białych surowych kiełbas
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • olej

Nie ma nic lepszego na obiad niż kwaskowy biały barszcz. To właśnie on pobudza człowieka do działania i daje kopa na cały dzień.

Barszcz biały przepis

  1. Marchew obierz i pokrój na 0,5 cm kawałki.
  2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w 1,5 cm kostkę. Następnie dokładnie je opłucz.
  3. Czosnek obierz z łupinek.
  4. Z boczku wytnij skórę i pokrój w 1 cm kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż boczek aż uzyskasz przyrumienione skwarki.
  6. Skwarki wrzuć do większego garnka i zalej zimną wodą. Następnie wrzuć kiełbasy, liście laurowe, czosnek i majeranek. Całość dopraw solą i pieprzem.
  7. Całość gotuj aż marchew będzie al dente..
  8. Następne cienkim nożem ponakłuwaj kiełbasy aby puściły soki do zupy.
  9. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki z 2 łyżeczkami soli.
  10. Do gotującej zupy dolewaj partiami zakwas cały czas próbując. Dolej tyle aż uzyskasz pożądany smak.
  11. Zupę gotuj przez 5 minut a następnie wlej 1 chochlę do miseczki i wymieszaj w niej śmietanę.
  12. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.
  13. Do garnka dodaj ugotowane ziemniaki.
  14. Przed podaniem kiełbasę pokrój w plastry.