Pikantna zupa z tofu
- 250 g tofu
- 2 duże ząbki
- 2 cm korzenia imbiru
- jedna łyżka cukru trzcinowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 limonka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 średnie marchewki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- świeże listki kolendry
- 2 łyżki oleju kokosowego
Porada szefa kuchni
Mąkę możesz przygotować samemu, wystarczy że w moździerzu utrzesz garść ryżu! Mąkę wymieszaj z odrobina wiórków kokosowych oraz suszonymi płatkami chili. Taka panierka nada tofu egzotycznego charakteru.
Pikantna zupa z tofu przepis
- Obierz czosnek i imbir. Czosnek przeciśnij, a imbir zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
- Do wysokiego rondla średnich rozmiarów dodaj olej kokosowy. Podsmaż na nim czosnek i imbir.
- Następnie dodaj pastę curry i przesmażaj minutę. Dodaj cukier i kolejna minuta smażenia. Baza gotowa.
- Teraz zmniejsz moc palnika, dodaj bulion, mleczko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy. Przykryj rondel pokrywkę i gotuj około 30 minut.
- W tym czasie obierz marchew i pokrój w cieniutkie plastry. Dodaj do zupy – gotuj kolejne 15 min.
- Teraz umyj i przygotuj fasolkę odkrawając końcówki. Możesz użyć również mrożonej fasolki, nie zapomnij jednak wcześniej jej rozmrozić i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
- Dodaj fasolkę i nadal gotuj do momentu, aż i marchew i fasolka zmiękną.
- Toru pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z olejem z każdej strony do zarumienienia. Tofu możesz wcześniej obtoczyć w mące ryżowej.
- Zupę podawaj w głębokich miseczkach z dodatkiem smażonego tufu. Dla urozmaicenia możesz dodać również grzanki.
- Całość udekoruj listkami świeżej kolendry.