Zupa kalafiorowa
- 3 l bulionu (rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego)
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 główka kalafiora
- natka pietruszki i koperku
- sól, pieprz, cukier
- 1 średnia cebula
- pół szklanki śmietany 18% do zabielenia (w temp. pokojowej)
- 1 łyżka masła
TO CI SIĘ PRZYDA
- rózga/trzepaczka do mieszania
- durszlak
Porada szefa kuchni
Najpopularniejszym sposobem jest hartowanie śmietany poprzez powolne dodawanie do niej kilku chochelek gorącej zupy i energiczne mieszanie. Ciepłą mieszankę przelewamy do garnka z zupą i mieszamy (nie zagotowujemy!). Drugim sposobem jest dodanie do śmietany mąki, a następnie całość należy hartować jak w pierwszym przypadku i koniecznie zagotować! Natomiast trzeci sposób to zamiast popularnej śmietany o zawartości tłuszczu 18% używać śmietan 22 lub 30%.
Zupa kalafiorowa przepis
- Rosół lub wywar warzywny podgrzej na niewielkim ogniu i w tym czasie przygotuj warzywa do zupy.
- Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę obierz, a następnie pokrój (ziemniaki w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę w półtalar ki) i dodaj do garnka z bulionem.
- Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Na niewielkiej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną cebulkę do momentu, aż będzie miała złoty kolor.
- Usmażoną cebulkę dodaj do bulionu i gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.
- Kalafiora umyj i podziel na niewielkie różyczki. Ugotuj go w niewielkiej ilości osolonej wody, aby był al dente (15 min.), a następnie odcedź – nie dodawaj go jeszcze do zupy!
- Gorący bulion z warzywami dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj i dodaj pół łyżeczki cukru.
- Śmietanę przelej do większego kubeczka i dolej do niej odrobinę zupy, a następnie energicznie wymieszaj, aby śmietana się zahartowała. Powtarzaj czynność do momentu, aż śmietanowa mieszanka będzie ciepła.
- Zahartowaną śmietanę wlej delikatnie do gorącej zupy i szybko wymieszaj. Dodaj ugotowanego kalafiora i podgrzewaj na niewielkim ogniu.
- Natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj i dodaj do zupy. Zupa powinna być gorąca, ale nie można doprowadzić do jej zagotowania.
- Przelej zupę do miseczek i podawaj z odrobiną świeżego koperku.