Zupa gulaszowa


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g wołowiny gulaszowej
  • 300 g łopatki
  • 100 g boczku
  • 1 l bulionu
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • ostra i słodka papryka mielona
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • olej
  • masło
  • kwaśna śmietana

TO CI SIĘ PRZYDA

  • daża patelnia z wysokimi ściankami

Nie ma nic lepszego na długie, zimowe wieczory niż rozgrzewająca zupa gulaszowa. Niezwykle pożywne danie. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego, żytniego chleba.

Zupa gulaszowa przepis

  1. Wołowinę i łopatkę dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój je w kawałki o grubości 3 cm.
  2. Boczek pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  3. Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzaną, dużą patelnię wrzuć boczek i wysmaż z niego tłuszcz.
  5. Gdy boczek będzie mocno przyrumieniony, zdejmij go na talerz. Na gorący tłuszcz dodawaj partiami pokrojone kawałki mięsa i wysmaż je z każdej strony.
  6. Mocno wysmażone kawałki zdejmij z patelni.
  7. Gdy zdejmiesz już całe mięso z patelni, na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę z odrobiną masła.
  8. Gdy cebula będzie zeszklona wlej na patelnię odrobinę bulionu i drewnianą szpatułką wyskrob przywarte kawałki mięsa z dna patelni
  9. Dodajemy trochę masła i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę.
  10. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki.
  11. Po 5 minutach wszystko przełóż do garnka i zalej bulionem. Całość duś na małej mocy palnika pod przykryciem 1 godzinę i 20 miniut.
  12. Marchew obierz i posiekaj w cienkie plastry.
  13. Papryki umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 2 cm..
  14. Ziemniaka pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  15. Na sam koniec duszenia mięsa dodaj do garnka ziemniaki, marchew i paprykę.
  16. Całość dotuj na niewiele większej mocy palnika 30 minut ( jeśli jest taka potrzeba, dolej wody ).
  17. Na 10 ostatnich minut gotowania wrzuć do garnka pomidory i całość dopraw solą z pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem
  18. Na koniec dodaj skwarki boczku.
  19. Podawaj z chlebem żytnim oraz kleksem kwaśnej śmietany.