Tatar wołowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 120 g ogórków kiszonych
  • 180 g czerwonej cebuli
  • 120 g kaparów
  • 4 żółtka jaj kurzych
  • 1 cytryna
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz świeżo mielone
  • 40 g musztardy sarepska
  • 15 kropel Maggi
  • odrobina słodkiej papryki mielonej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • maszynka do mielenia mięsa

Porada szefa kuchni

Żółtka jaj kurzych możesz zamienić na przepiórcze. Wtedy z mięso po porcjuj na mniejsze racje proporcjonalnie do wielkości żółtek. Do zmielonego mięsa możesz dodać również posiekane grzybki marynowane oraz płaty wędzonego łososia.

"Od czasów panowania naszego ostatniego króla stało się polską tradycją jedzenie dobrze przyprawionej siekanej, mielonej lub skrobanej wołowiny z najlepszych elementów tuszy. Do dziś tatar to jedna z najbardziej popularnych i ukochanych przez Polaków przystawek." - G. Russak. To prawda! Tą popularność tatara można zaobserwować w modnych ostatnimi czasy barach i pijalniach alkoholu stylizowanych na okres PRL-u lub około wojennych. Zdecydowanie rządzi tam tatar wołowy.

Tatar wołowy przepis

  1. Schłodzony kawałek mięsa dokładnie oczyść z błon i powięzi. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wołowinę zmiel w maszynce, a następnie umieść całość w misce.
  3. Mięso dopraw musztardą, papryką, Maggi, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Ogórki i cebulę posiekaj bardzo drobno.
  5. Podziel mięso na 4 równe porcje i ułóż je na talerzykach. W gotowym tatarze zrób wgłębienie na żółtko.
  6. Na talerzyk z tatarem rozłóż posiekane ogórki i cebule oraz kapary.
  7. Podawaj z cząstkami cytryny.