Tatar wołowy
- 0,5 kg polędwicy wołowej
- 120 g ogórków kiszonych
- 180 g czerwonej cebuli
- 120 g kaparów
- 4 żółtka jaj kurzych
- 1 cytryna
- 75 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz świeżo mielone
- 40 g musztardy sarepska
- 15 kropel Maggi
- odrobina słodkiej papryki mielonej
TO CI SIĘ PRZYDA
- maszynka do mielenia mięsa
Porada szefa kuchni
Żółtka jaj kurzych możesz zamienić na przepiórcze. Wtedy z mięso po porcjuj na mniejsze racje proporcjonalnie do wielkości żółtek. Do zmielonego mięsa możesz dodać również posiekane grzybki marynowane oraz płaty wędzonego łososia.
Tatar wołowy przepis
- Schłodzony kawałek mięsa dokładnie oczyść z błon i powięzi. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Wołowinę zmiel w maszynce, a następnie umieść całość w misce.
- Mięso dopraw musztardą, papryką, Maggi, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ogórki i cebulę posiekaj bardzo drobno.
- Podziel mięso na 4 równe porcje i ułóż je na talerzykach. W gotowym tatarze zrób wgłębienie na żółtko.
- Na talerzyk z tatarem rozłóż posiekane ogórki i cebule oraz kapary.
- Podawaj z cząstkami cytryny.