Pieczony stek wołowy – Rostbef


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg rostbefu (roastbeef)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • ½ cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tłuczek do mięsa
  • folia spożywcza
  • naczynie żaroodporne

Porada szefa kuchni

Jeśli lubisz krwistą wołowinę - skróć czas pieczenia do 16 minut. Stek możesz podawać ze świeżym, gniecionym pieprzem czerwonym oraz odrobiną masła ziołowego, które rozpłynie się, wypełniając całość aromatem. Pamiętaj również o tym, że mięso po obróbce termicznej powinno odpocząć ok. 5 minut przed konsumpcją.

Co prawdziwy facet robi w piątek po pracy? Wrzuca na ruszt prawdziwego rostbefa! Nie tylko w Anglii, Australii, USA i Kanadzie - polski mężczyzna też może, a co! Aby cieszyć się przepyszną, kruchą, aromatyczną pieczenią wystarczy dobra wołowina, niezobowiązujące dodatki w postaci oliwy, cytryny i cebulki oraz wyczucie i silna ręka do ubijania mięcha. Rare, medium, czy well done? Żadna z tych opcji nie będzie stanowiła problemu dla piątkowego władcy kuchni! Babeczki odpoczywają na sofie, oczekując na danie swoich mistrzów i delektując się niesamowitymi zapachami ;-)

Pieczony stek wołowy – Rostbef przepis

  1. Z elementu rostbefu wołowego wytnij kości.
  2. Połóż kawałek mięsa na bloczku i przykryj kawałkiem folii spożywczej. Ubij je delikatnie tłuczkiem na grubość ok 3 cm.
  3. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Mięso natrzyj mieszanką przypraw, odrobiną soku z cytryny,oliwą oraz świeżo mielonym pieprzem. Posyp pokrojoną cebulą i pozostaw do schłodzenia na 12 godzin w szczelnym pojemniku.
  5. Po zamarynowaniu wyjmij mięso z lodówki i dopraw solą, a następnie oprósz mąką.
  6. Na patelni mocno rozgrzej masło i usmaż stek z obu stron, aby zamknąć pory.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  8. Następnie włóż do niego mięso w naczyniu żaroodpornym na 20 minut. W tym czasie polewaj go jego własnym tłuszczem.
  9. Gotowy wyjmij na półmisek i okrój na plastry.
  10. Podawaj z kaszami, lub pieczonymi ziemniakami.