Stek wołowy
- 3 steki z ligawy wołowej o grubości 2,5 cm
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- 3 pieczarki średniej wielkości (ewentualnie grzyby Shitake lub boczniaki królewskie)
- 2 – 2,5 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- szczypta soli gruboziarnistej
- pieprz czerwony świeżo mielony
- 60 ml burbonu dobrej jakości
- 6 długich i szerokich na 2 – 2,5 cm plastrów boczku wędzonego
- 1 łyżka roztopionego masła
TO CI SIĘ PRZYDA
- nitka bawełniana lub sznurek
- folia spożywcza
- tacka aluminiowa na grilla
- ręcznik papierowy
Porada szefa kuchni
Bardzo istotnym elementem przyrządzania steka jest jego odpoczynek po grillowaniu lub smażeniu. Powinien poleżeć w ciepłym miejscu ok. 5 minut, lub owinięty w folię aluminiową przez 8 minut. Jest to dosyć ważny element ze względu na wysoką temperaturę soków wewnątrz. Przekrojenie mięsa od razu po usmażeniu spowoduje ich wyciek. Pamiętaj także aby 30 minut przed grillowaniem wyjąć steka z lodówki.
Stek wołowy przepis
- Mięso dzień wcześniej opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następie bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Steki delikatnie oklep kilkoma kroplami burbonu z każdej strony (na każdy kawałek wypada ok. 20 ml alkoholu. Do tej czynności użyj tylko połowy). Po oklepaniu mięsa delikatnie dopraw pieprzem po obu stronach.
- Na talerzu wysyp czosnek niedźwiedzi obtocz boki mięsa.
- Następnie, lekko zwierając wołowinę oklej ją dookoła 2 plastrami boczku tak, aby stek zwarł się jeszcze bardziej. Pomiędzy warstwami boczku możesz jeszcze dodać odrobine czosnku niedźwiedziego.
- Kawałkiem nitki obwiąż mięso z boczkiem dookoła dla pewności, aby plastry boczku się nie rozwarstwiły.
- Każdy stek zawiń w folię aluminiową i włóż na 2 godziny do lodówki.
- Grzyby dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Z główki czosnku oddziel ząbki.
- Po tym czasie wyjmij mięso minimum 30 minut przed planowanym grillowaniem.
- Na rozgrzanym grillu połóż tackę aluminiową.
- Grzyby pokrój w paski i posmaruj delikatnie oliwą, a cebulę obierz z łupin i pokrój w plastry.
- Następnie rozłóż je na tacce aluminiowej. Plastry cebuli powinny się opiekać około 10 minut, a grzyby ok 13 minut.
- Na tacce również opiekaj przez 10 minut ząbki czosnku.
- Pozostałym alkoholem ponownie oklep mięso i odczekaj 6 – 7 minut. Po tym czasie delikatnie wysmaruj je odrobiną masła i rozłóż na ruszcie grilla. Opiekaj do ulubionego stanu wysmażenia z obu stron (w trakcie opiekania steków nie nakłuwaj ich niczym ostrym, a obracaj je szczypcami).
- Mięso posyp solą dopiero na talerzu.