Pasta jajeczna


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • masło osełka
  • sól pieprz

Pasta jajeczna to uniwersalny dodatek do pieczywa i nadaje się na różne okazje – możesz zajadać się nią zarówno na imprezach, jak i podczas rodzinnego śniadania. Przepis na pastę jest banalnie prosty, a rezultat – jakże smaczny! Jeśli nie masz pojęcia jak zrobić jajeczne smarowidło, skorzystaj z naszego sprawdzonego, domowego sposobu. To idealny dodatek do kanapek dla jarosza i wegetarianina, a także zdrowa alternatywa dla gotowych produktów ze sklepu – na przykład pasztetów.

Pasta jajeczna przepis

  1. Do garnka wlej wodę i wsyp 2 łyżeczki soli.
  2. Włóż jajka do zimnej wody i ugotuj na twardo.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Gdy będą już gotowe, obierz je ze skórki, pokrój w drobne kawałki i wrzuć do miseczki.
  5. Następnie, dodaj łyżeczkę osełki, odrobinkę soli i pieprzu.
  6. Dokładnie ugnieć za pomocą widelca.
  7. Kiedy uzyskasz konsystencję zbitej pasty dodaj do niej szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  8. Podawaj ją na chlebie nie posmarowanym masłem ani margaryną. Wystarczająca ilość tego składnika zawarta jest już w paście i dodatkowe jego użycie jest zbędne.