Pasta jajeczna to uniwersalny dodatek do pieczywa i nadaje się na różne okazje – możesz zajadać się nią zarówno na imprezach, jak i podczas rodzinnego śniadania. Przepis na pastę jest banalnie prosty, a rezultat – jakże smaczny! Jeśli nie masz pojęcia jak zrobić jajeczne smarowidło, skorzystaj z naszego sprawdzonego, domowego sposobu. To idealny dodatek do kanapek dla jarosza i wegetarianina, a także zdrowa alternatywa dla gotowych produktów ze sklepu – na przykład pasztetów.
Pasta jajeczna przepis
Do garnka wlej wodę i wsyp 2 łyżeczki soli.
Włóż jajka do zimnej wody i ugotuj na twardo.
Szczypiorek drobno posiekaj.
Gdy będą już gotowe, obierz je ze skórki, pokrój w drobne kawałki i wrzuć do miseczki.
Następnie, dodaj łyżeczkę osełki, odrobinkę soli i pieprzu.
Dokładnie ugnieć za pomocą widelca.
Kiedy uzyskasz konsystencję zbitej pasty dodaj do niej szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Podawaj ją na chlebie nie posmarowanym masłem ani margaryną. Wystarczająca ilość tego składnika zawarta jest już w paście i dodatkowe jego użycie jest zbędne.
Wypróbowane na imprezie sylwestrowej. Gościom smakowało bardzo :) dzięki za przepis!
azetka
2013/03/19 12:15
Hej ;) przepis super :) ale łatwiej jest jajka zamiast kroić a potem gnieść widelcem, po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach-> taka moja przydatna rada. Akurat często robię ta pastę i naprawdę jest smaczna, i się nie nudzi ;)
Skorupka
2014/05/04 18:27
Jajka nie mają skórek…
Sun
2014/05/10 16:01
Przepis prosty i smaczny. Zamiast gnieść widelcem czy trzeć na tarce można wszystko zblendować, będzie szybciej i konsystencja będzie jednolita:)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Wypróbowane na imprezie sylwestrowej. Gościom smakowało bardzo :) dzięki za przepis!
Hej ;) przepis super :) ale łatwiej jest jajka zamiast kroić a potem gnieść widelcem, po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach-> taka moja przydatna rada. Akurat często robię ta pastę i naprawdę jest smaczna, i się nie nudzi ;)
Jajka nie mają skórek…
Przepis prosty i smaczny. Zamiast gnieść widelcem czy trzeć na tarce można wszystko zblendować, będzie szybciej i konsystencja będzie jednolita:)