Biszkopt idealny


7 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 7 jajek (rozmiar L)
  • 7 łyżek cukru
  • 21 dag mąki tortowej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • okrągła forma do pieczenia o średnicy ok. 26 cm
  • papier do pieczenia
  • długi nóż lub nitka do przecięcia biszkoptu

Porada szefa kuchni

Jeśli biszkopt ma być przekrojony i przełożony masą, pamiętaj, że musi on najpierw dobrze ostygnąć zanim zaczniesz go kroić. Najlepszym rozwiązaniem jest owinięcie go w reklamówkę (po upieczeniu i ostygnięciu) i odstawienie w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia, biszkopt łatwo będzie można przekroić za pomocą długiego noża lub nitki.

Każdy kucharz (zarówno amator, jak i zawodowiec) doskonale wie, że przygotowanie nawet najprostszych dań czy wypieków może przysporzyć sporo problemów. Dotyczy to m.in. biszkoptu, który często opada. Przez bardzo długi czas nie potrafiłam znaleźć idealnych proporcji, które sprawią, że moje torty będą miękkie i puszyste. W końcu jest! Mój przepis na biszkopt idealny.

Przepis na: Biszkopt idealny

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj stopniowo cukier, aby dokładnie się rozpuścił podczas miksowania.
  3. Kiedy cukier już się rozpuści, dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj za pomocą miksera (na najniższych obrotach) tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Piekarnik rozgrzej do 170°C
  5. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj wszystko delikatnie za pomocą plastikowej szpatułki.
  6. Powstałą masę wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min.
  8. Kiedy biszkopt nabierze złotego koloru, wyłącz piekarnik i pozwól mu ostygnąć nie wyciągając z niego gotowego biszkoptu.