Tiramisu z malinami i borówkami
- 100 g podłużnych, włoskich biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru drobno mielonego
- 200 ml mocnej kawy
- 50 ml likieru kokosowego
- garść malin
- garść borówek
- listki świeżej mięty do dekoracji
- kakao do posypania
TO CI SIĘ PRZYDA
- 2 pucharki do deserów
- mikser
- miska
Porada szefa kuchni
Możesz urozmaicić smak tiramisu dodając do niego posiekane orzechy pistacji i nerkowca, a także odrobinę płynnego solonego karmelu. Możesz także ten deser przygotować w orzechu kokosa i tym samym urozmaicić jego sposób podania oraz smak.
Tiramisu z malinami i borówkami przepis
- Zacznij od zaparzenia mocnej kawy. Następnie odczekaj, aż wystygnie.
- Żółtka wbij do miski (Nie powinny być prosto z lodówki! Dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej), dodaj cukier i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach.
- Kiedy uzyskasz już jasną, puszystą masę, zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Dobrze wymieszaj składniki i krem gotowy.
- Ostudzoną kawę przelej na głęboki talerz (oczywiście bez fusów) i dodaj likier.
- Biszkopty maczaj w kawie i ułóż z nich pierwszą warstwę w pucharkach. Następnie połóż warstwę kremu i owoców.
- Rozłóż drugą warstwę biszkoptów z kremem i czas na dekorację.
- Całość udekoruj pozostałymi malinami i borówkami, dodaj najmniejsze listki mięty, a całość oprósz kakao.
- Desery przed podaniem wstaw do lodówki na 2-3 godziny.