Creme brulee
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 40 g cukru
- 1 laska wanilii
- 6-7 żółtek jaj (w zależności od wielkości)
- kilka łyżek cukru do karmelizowania
TO CI SIĘ PRZYDA
- palnik cukierniczy
- 6 płaskich foremek do zapiekania
- rondelek
- miska
- folia aluminiowa
Porada szefa kuchni
Do karmelizacji cukru najlepiej użyć specjalnego palnika kuchennego. Można go kupić w popularnych sklepach z akcesoriami do domowej kuchni. Można także karmelizować cukier pod mocno rozgrzanym górnym grillem w piekarniku, niestety, efekt nie będzie tak zadowalający, jak w przypadku użycia palnika.
Creme brulee przepis
- Do rondelka przelej śmietankę, dodaj cukier.
- Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół, ostrą końcówką noża zeskrob nasionka i dodaj do śmietanki.
- Śmietankę gotuj na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij z palnika i zostaw na chwilę, aby nieco ostygła.
- Żółtka przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, starając się ich za bardzo nie napowietrzyć.
- Do żółtek wlewaj po trochu śmietankę cały czas mieszając.
- Uderz energicznie miską z mieszanką w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Masę rozlej do foremek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez około 35 minut. Krem powinien być dość sztywny, o konsystencji galaretki. Ostatecznie stężeje w lodowce.
- Foremki zostaw do przestudzenia. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.
- Foremki wyjmij z lodówki. Na każdą porcję wsyp równomiernie 1 – 1,5 łyżki cukru.
- Cukier karmelizuj przy pomocy palnika, aż powstanie złocista skorupka.
- Deser podawaj od razu po przyrządzeniu.
pyszny klasyk!