Tarta pomarańczowa
Spód tarty:
- 300 g owsianych ciasteczek
- 80 g gorzkiej czekolady
- aromat pomarańczowy
Masa:
- 500 g serka mascarpone
- sok z dwóch pomarańczy
- starta skórka z dwóch pomarańczy
- 3 całe jajka
- Bita śmietana:
- 300 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru-pudru
- szczypta soli
Do dekoracji:
- Karmelizowane pomarańcze:
- -150 ml wody
- -100 g cukru
- -cieniutkie plasterki pomarańczy
- Listki świeżej mięty i 20 g czekolady, która została Ci z tabliczki.
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- tarka z drobnymi oczkami
- patelnia
- tłuczek
- forma na tartę 26 cm
Porada szefa kuchni
Do przygotowania oryginalnego w smaku spodu tarty możesz użyć rozgniecionych płatków kukurydzianych z dodatkiem miodu. Nie tylko poprawią smak, ale i chrupkość. Pomarańcz bardzo się lubi z kawą, a więc jeśli i Ty ją lubisz to dodaj jej odrobinę do masy. Najlepiej jeśli przygotujesz espresso ok. 50 ml i odejmiesz z ilości soku z pomarańczy który idzie w oryginalnym przepisie. Dodaj także 2 szczypty świeżo mielonych, dobrej jakości ziaren kawy.
Tarta pomarańczowa przepis
- Za pomocą tłuczka rozgnieć ciastka.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do ciastek.
- Dodaj kilka kropel aromatu pomarańczowego i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masą wyłóż dno formy na tartę i wstaw do lodówki.
- Do dużej miski dodaj; serki mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy, jaja. Całość połącz za pomocą miksera.
- Gotowa masę wylej na przygotowany wcześniej spód tarty i piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- W tym czasie przygotuj dodatki. W wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrem-pudrem i solą na sztywno. Odstaw ją z naczyniem do lodówki
- Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. W tym momencie dodaj plasterki pomarańczy i smaż z dwóch stron, aż skórka zmięknie.
- Tak przygotowane pomarańcze wyłóż na talerzyk do ostygnięcia.
- Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta od razu. Niech przestygnie w piekarniku. Dzięki temu masa nie opadnie tak bardzo.
- Gdy ciasto wystygnie udekoruj je bitą śmietaną, karmelizowanymi pomarańczami, czekoladą i miętą.