Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich


6 osób
średnia

Składniki

SKŁADNIKI
  • 160g mąki z orzechów tygrysich
  • 90g banana
  • 60g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 40g tapioki
  • Słoik gęstego dżemu porzeczkowego 100% owoców
  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego
  • 120g gorzej czekolady 85%
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
  • Aromat pomarańczowy lub skórka pomarańczowa sproszkowana albo suszona

Przedstawiamy Państwu przepis na pyszną, zdrową Tartę mus czekoladowy z dodatkiem czarnej porzeczki. Każdy ze składników w tym cieście ma SUPER właściwości, które doceni nasz organizm. Nie są one przypadkowe, a jednak w tym zestawieniu tworzą bardzo spójny smak gdzie każdy składnik podkręca smak drugiego :)
Orzechy tygrysie - na uwagę zasługuje nie tylko ich słodkawo orzechowy smak, ale głównie jego wartości zdrowotne. Orzechy tygrysie nie są orzechami tylko warzywami, małymi bulwami. Ich zaletą (jedną z wielu) jest ilość prebiotycznego błonnika który odżywia biliony pożytecznych drobnoustrojów mikrobiomu w jelitach, zwiększając naturalną zdolność organizmu do samouzdrawiania, to zdecydowanie Superfood.
Czarna porzeczka- to bogactwo antocyjanów, polifenoli, witaminy C i kwasu GLA o właściwościach szczególnie istotnych dla zdrowia i urody skóry. Niedobór kwasu GLA powoduje suchość skóry, brak elastyczności a nawet pęknięcia i ranki. W czarnej porzeczce znajdziemy też sporą ilość pektyn. Wspomagają one organizm w usuwaniu metali ciężkich. Pektyna to frakcja rozpuszczalnego błonnika, dzięki któremu glukoza wolniej uwalnia się do krwi, spowalnia działanie enzymów, które rozkładają cukry proste, tym samym chroni organizm przed cukrzycą.
Kakao- to pełne przeciwutleniaczy źródło nie tylko dobrych tłuszczy ale też witamin i minerałów. No i fakt dobrze znany każdemu; poprawia humor:)
Mleko kokosowe- to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, kokos zawiera kwas laurynowy, który ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpierwotniakowe, to zdecydowane Superfood.

Przepis na: Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich

1. Łączymy ze sobą banana I olej kokosowy.
Najwygodniej jest to zrobić używając blendera. Kolejno dodajemy odważone obie mąki – z orzechów tygrysich oraz tapiokę.
2. Całość zagniatamy porządnie ręką do połączenia wszystkich składników, formujemy z tego kulę I tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby odpoczęło.
3. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty. W zależności od piekarnika pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni na termoobiegu.

Kiedy spód do tarty jest w piekarniku zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego.

4. W garnku mocno podgrzewamy mleko kokosowe I dodajemy ksylitol lub inne słodzidło jeśli jest taka potrzeba. Trzymamy mleko na “gazie” tylko do momentu rozpuszczenia się ksylitolu.
5. Odstawiamy I wrzucamy czekoladę połamaną na drobne kawałki ( ważne by mleko nie gotowało się w momencie dodawania czekolady, ponieważ może się zważyć).
6. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady I uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Dodajemy aromat pomarańczowy i/lub skórkę pomarańczową sproszkowaną.
8. Masę odstawiamy do wystudzenia.
9. Na upieczony I wystudzony spód wykładamy dżem porzeczkowy.
10. Chłodzimy w lodówce około 6 godzin.

Gotową tartę można udekorować skórką pomarańczową, podpieczonymi orzechami czy liofilizowanymi owocami według własnej fantazji.