Tarta z whisky


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g czekoladowych ciastek owsianych
  • 150 g masła
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g przesianego cukru pudru
  • 100 ml whisky
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody

TO CI SIĘ PRZYDA

  • malakser lub wałek
  • mikser
  • tortownica o śr. 26 cm
  • plastikowa szpatułka

Porada szefa kuchni

W sposobie przygotowania znajdziecie informację, aby żelatynę bardzo krótko podgrzewać w rondelku (tylko do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Nie można doprowadzić do wrzenia (zagotowania się) żelatyny, ponieważ straci ona swe właściwości żelujące. Alternatywnym i bezpiecznym rozwiązaniem jest rozpuszczenie napęczniałej żelatyny w kąpieli wodnej.

Whisky czy whiskey?

No właśnie - wiecie jaka różnica? Whisky to tradycyjny trunek wywodzący się ze Szkocji, która jako jedyna ma prawo do nazwy Scotch Whisky (Szkocka). Charakteryzuje się dymnym i torfowym aromatem. Ogromny wpływ na smak i aromat trunku ma także mieszanka zbóż (receptura) oraz miejsce, w którym znajduje się gorzelnia.

Whiskey - nazwa trunku, która funkcjonuje głównie w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. Amerykanie przejęli tradycje wytwarzania tego ponadczasowego alkoholu od osadników z zielonych wysp. W przypadku whiskey nie wykorzystuje się torfu podczas suszenia słodu jęczmiennego, a jedynie drewna - dzięki temu trunek jest znacznie delikatniejszy.

Tarta z whisky przepis

  1. Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
  2. Ciastka pokrusz w malakserze lub przy użyciu wałka (powinny mieć konsystencję piasku). Jeśli masło nadal jest twarde, możesz je delikatnie podgrzać w rondelku na niewielkiej mocy palnika.
  3. W misce dokładnie wymieszaj ciastka z masłem.
  4. Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż otrzymaną masą ciasteczkową i dokładnie dociśnij palcami.
  5. Całość włóż do zamrażarki na 30 minut i w tym czasie przygotuj masę na bazie whisky.
  6. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej niewielką ilością wody (ok. 1/4 wysokości szklanki). Pozostaw na ok. 10 min., aby napęczniała.
  7. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zostaw na chwilę, przygotowując w tym czasie resztę składników.
  8. Przygotuj 2 miski. W pierwszej ubij śmietanę kremówkę na sztywną masę (nie miksuj zbyt długo, aby jej nie przebić), a w drugiej zmiksuj ser mascarpone z cukrem.
  9. Napęczniałą żelatynę przełóż do małego rondelka lub garnuszka i podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika tylko do momentu, aż będzie miała płynną konsystencję.
  10. Do miski z utartym mascarpone z cukrem dodaj przestudzoną czekoladę i whisky, a następnie zmiksuj całość.
  11. Dodaj rozpuszczoną żelatynę (cały czas miksując). Kiedy wszystkie składniki się połączą wyłącz mikser i za pomocą plastikowej szpatułki dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
  12. Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyciągnij z zamrażarki i wyłóż na całość przygotowana masę.
  13. Przygotowaną tartę udekoruj według własnego uznania np. czekoladowymi kuleczkami lub wiórkami czekoladowymi.
  14. Przygotowany deser wstaw do lodówki, aby stężał - przynajmniej na 4 godz.