Tarta z whisky
- 300 g czekoladowych ciastek owsianych
- 150 g masła
- 500 g sera mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g przesianego cukru pudru
- 100 ml whisky
- 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody
TO CI SIĘ PRZYDA
- malakser lub wałek
- mikser
- tortownica o śr. 26 cm
- plastikowa szpatułka
Porada szefa kuchni
W sposobie przygotowania znajdziecie informację, aby żelatynę bardzo krótko podgrzewać w rondelku (tylko do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Nie można doprowadzić do wrzenia (zagotowania się) żelatyny, ponieważ straci ona swe właściwości żelujące. Alternatywnym i bezpiecznym rozwiązaniem jest rozpuszczenie napęczniałej żelatyny w kąpieli wodnej.
Tarta z whisky przepis
- Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
- Ciastka pokrusz w malakserze lub przy użyciu wałka (powinny mieć konsystencję piasku). Jeśli masło nadal jest twarde, możesz je delikatnie podgrzać w rondelku na niewielkiej mocy palnika.
- W misce dokładnie wymieszaj ciastka z masłem.
- Dno i boki tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż otrzymaną masą ciasteczkową i dokładnie dociśnij palcami.
- Całość włóż do zamrażarki na 30 minut i w tym czasie przygotuj masę na bazie whisky.
- Żelatynę wsyp do szklanki i zalej niewielką ilością wody (ok. 1/4 wysokości szklanki). Pozostaw na ok. 10 min., aby napęczniała.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zostaw na chwilę, przygotowując w tym czasie resztę składników.
- Przygotuj 2 miski. W pierwszej ubij śmietanę kremówkę na sztywną masę (nie miksuj zbyt długo, aby jej nie przebić), a w drugiej zmiksuj ser mascarpone z cukrem.
- Napęczniałą żelatynę przełóż do małego rondelka lub garnuszka i podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika tylko do momentu, aż będzie miała płynną konsystencję.
- Do miski z utartym mascarpone z cukrem dodaj przestudzoną czekoladę i whisky, a następnie zmiksuj całość.
- Dodaj rozpuszczoną żelatynę (cały czas miksując). Kiedy wszystkie składniki się połączą wyłącz mikser i za pomocą plastikowej szpatułki dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyciągnij z zamrażarki i wyłóż na całość przygotowana masę.
- Przygotowaną tartę udekoruj według własnego uznania np. czekoladowymi kuleczkami lub wiórkami czekoladowymi.
- Przygotowany deser wstaw do lodówki, aby stężał - przynajmniej na 4 godz.