Brownie
Ciasto brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki masła (ok. 45 g)
Do podania:
- lody śmietankowe lub waniliowe
TO CI SIĘ PRZYDA
- blacha do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm
- papier do pieczenia
- mikser
- miska
Porada szefa kuchni
Brownie lubi każdy dodatkowy element słodkiej rozpusty, więc śmiało dodaj przed pieczeniem do środka ciasta kawałki grubo pokrojonej czekolady. Po ugryzieniu takiego kawałka przeżyjesz w ustach jeszcze większą, czekoladową eksplozję smaku. Możesz także z tego ciasta przygotować Brownie muffiny z nadzieniem malinowym. Wystarczy, że foremkę wypełnisz do 1/3 wysokości masą ciasta, następnie dasz odrobinę musu malinowego i przykryjesz całość odrobiną masy Brownie tak, aby całość miała ok 2/3 wysokości foremki. Takie muffiny piecz 19 - 23 minuty.
Brownie przepis
Ciasto brownie
- Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Czekoladę i masło przełóż do rondelka, podgrzewaj na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Zdejmij z ognia i zostaw do przestudzenia.
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę.
- Do utartych żółtek dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie dodaj wystudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj (ręcznie lub przy pomocy miksera).
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Do masy z czekoladą dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Blachę o wymiarach około 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia
- Ciasto przełóż do formy i wyrównaj powierzchnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez 20-25 minut. Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia.
Polewa czekoladowa
- Śmietankę przelej do rondelka, dodaj masło, zagotuj i zdejmij z ognia.
- Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Zostaw polewę do wystudzenia. Polej brownie jeszcze ciepłą, ale nie gorącą polewą.