Ciasto jaglane z czekoladą
Ciasto
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ szkl. mielonych orzechów
- ½ szkl. mąki
- 4 duże łyżki kakao
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szkl. miodu płynnego
Ciemna polewa
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Jasna polewa:
- 1 łyżka masła
- 1 tabliczka białej czekolady
TO CI SIĘ PRZYDA
- tortownica
- papier do pieczenia
- mikser
- blender
- 2 rondle
Porada szefa kuchni
Metoda suchego patyczka polega na wbiciu wykałaczki lub podobnego, drewnianego patyczka w ciasto i wyciągnięcie go od razu. Jeśli jest suchy i nie ma poprzylepianych żadnych drobinek ciasta, to znak, że jest ono już gotowe do wyjęcia z piekarnika.
Ciasto jaglane z czekoladą przepis
- Kaszę jaglaną przesyp do pojemnika odpowiedniego do miksowania i blenderem zmiel ją odrobinę. Następnie dodaj żółtka jaj i zmiel całość ponownie, tym razem na jednolitą masę.
- Następnie po kolei dodawaj do masy cały czas miksując: mielone orzechy, olej, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, kardamon, cynamon jogurt i miód. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- W osobnym pojemniku ubij białka na sztywną pianę.
- Gotową pianę dodaj do pozostałej masy bardzo ostrożnie i wymieszaj je razem.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
- Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika na ok. 30 min. Pod koniec przy użyciu metody "suchego patyczka" oceń czy ciasto jest gotowe. teraz je odstaw, aby ostygło.
- W tym czasie przygotuj polewy czekoladowe. Każdą z nich przygotuj w osobnym rondlu, mieszając wszystkie składniki na małej mocy palnika. Zbyt intensywne podgrzanie spowoduje zwarzenie się polewy.
- Gotowymi polewami udekoruj upieczony spód ciasta tworząc dowolny wzór i poczekaj, aż zastygną.