Nutella dobra na wszystko – ciasto z nutellą
Ciasto:
- 6 jajek
- 125 g masła
- 400 g kremu Nutella
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- pół kostki masła
- 3 łyżki mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- papier do pieczenia
- okrągła forma do pieczenia
Porada szefa kuchni
Pamiętaj, aby składniki, z których przygotowujesz polewę były w temperaturze pokojowej. W innym przypadku mogą się rozwarstwić podczas dodawania kakao - jeśli do tego dojdzie, ściągnij naczynie z ognia i dolewaj stopniowo zimne mleko.
Nutella dobra na wszystko – ciasto z nutellą przepis
- Wszystkie składniki wyciągnij z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
- Przygotuj 2 niewielkie miseczki i oddziel białka od żółtek.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę i pozostaw do wystudzenia.
- Chłodne masło przełóż do większej miski i utrzyj za pomocą miksera na jasny puch.
- Do utartego masła dodaj Nutellę i nadal ucieraj. Do utartego masła i Nutelli dodaj przygotowane żółtka i miksuj do połączenia się składników.
- Dodaj roztopioną (lekko przestudzoną) czekoladę, mielone orzechy włoskie i utrzyj.
- W osobnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do masy z Nutellą i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej szpatułki.
- Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do przygotowanej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 min
- Przygotuj polewę: masło, mleko i cukier podgrzewaj na małym ogniu delikatnie mieszając. Kiedy masło się rozpuści dodaj kakao i mieszaj do połączenia się składników.
- Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Kiedy delikatnie się schłodzi, polej je przygotowaną polewą.
Świetny przepis! Wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona! :D