Pieczone jabłka – pachną wanilią!


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 duże jabłka
  • 2 opakowania serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka startego kardamonu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • dżem wiśniowy

Na szare, chłodne, jesienno - zimowe wieczory proponujemy przepyszny deser na ciepło. Poniżej przedstawiamy świetny przepis na pieczone jabłka faszerowane serkiem homogenizowanym z wanilią. Ten przysmak sprawi, że nawet największa szaruga za oknem nie popsuje Twojego samopoczucia.

Przepis na: Pieczone jabłka – pachną wanilią!

  1. Odetnij górę jabłka razem z ogonkiem i wydrąż miąższ tak aby pozostała skórka miała ½ cm ścianki. Z wyciętego miąższu usuń gniazdo nasienne. Miąższ drobno posiekaj.
  2. Zmieszaj kardamon z sokiem z cytryny i natrzyj wnętrza jabłek, a następnie odstaw do lodówki pod przykryciem na 1 godzinę.
  3. Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
  4. Oddziel żółtka jajek od białek.
  5. Żółtka zmieszaj z brązowym cukrem. Dodaj serek homogenizowany oraz jogurt i dokładnie wymieszaj.
  6. Przetnij laskę wanilii i wydrąż z niej pestki, a następnie dodaj je do całości.
  7. Wyjmij jabłka z lodówki i nafaszeruj je nadzieniem.
  8. Ułóż jabłka na blasze tak aby się nie przewróciły, a następnie umieść je w piekarniku na 10 minut.
  9. Gotowe jabłka podawaj z 2 łyżkami dżemu wiśniowego.