Makowiec z ciasta francuskiego
Masa makowa:
- 250 g maku
- 250 ml mleka
- 30 g masła
- 100 g cukru
- 80 g płynnego miodu
- 2 białka jaja kurzego
- ok. 120 g posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
- 1 arkusz ciasta francuskiego
Lukier:
- 160 g cukru pudru
- 60 ml gorącej wody
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- mikser
- sito
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Święta mobilizują nas do różnych przyjemnych aktywności: ucieramy, lepimy, zagniatamy, podśpiewujemy pod nosem pastorałkę, zawijamy prezenty i... makowce! Pyszne, soczyste, ciężkie od bakalii ciacho z obowiązkowym muśnięciem lukrowym oraz miodowym dodatkiem koniecznie powinno znaleźć się na wigilijnym stole, ponieważ, jak głosi tradycja, mak zjedzony w czasie świątecznej wieczerzy przynosi szczęście, dobrobyt i spokój na cały rok. Makownik, jak większość naszych wigilijnych propozycji, jest odrobinę nietypowy. Tym razem eksperymentujemy z ciastem: zamiast drożdżowego lub kruchego – francuskie. A zamiast kupować makowca w worku, sami go sobie zawińcie, a co! Dodaj do maku ziarenka z laski wanilii, a sprawisz że smak ciasta będzie jeszcze lepszy. Przetnij laskę wzdłuż na pół i końcówką noża wydrąż środek. Wystarczy tylko jedna laska wanilii, ponieważ jej smak i aromat są bardzo intensywne.
Makowiec z ciasta francuskiego przepis
- Mak dokładnie opłucz i odcedź na sitku. Odcedzony przełóż do miski.
- W rondelku zagotuj mleko. Gdy będzie wrzące, zalej nim mak tylko do przykrycia.
- Mieszankę maku z mlekiem umieść w rondlu i gotuj na małej mocy palnika tak długo, aż będzie można rozetrzeć go w palcach. Ważne jest, aby całość się nie gotowała!
- Następnie przecedź całość na gęstym sitku i przełóż do miski, w której go zmiel blenderem ręcznym.
- W rondlu rozpuść masło i dodaj mak, cukier, miód oraz bakalie. Całość smaż na małej mocy palnika prze 10 minut cały czas mieszając. Po tym czasie pozostaw masę, aby odrobinę wystygła.
- Mikserem ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj. Całość pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Rozwiń ciasto na blacie i rozłóż na nim masę pozostawiając 1 cm wolnego miejsca na każdym boku.
- Zroluj całość jak roladę zaczynając od dłuższego boku.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż makowca stroną zlepienia ku dołowi.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 50 minut.
- Składniki na lukier dokładnie wymieszaj i udekoruj nim makowca gdy będzie już ostygnięty.