Chili con carne


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • cukier
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g boczku
  • oliwa
  • sól pieprz
  • chilli w proszku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Przepis na klasyczne chili con carne, czyli duszona mielona wołowina z czerwoną fasolą oraz papryką. To delikatnie pikantne danie odpowiednio rozgrzeje Was w chłodniejsze dni.

Chili con carne przepis

  1. Boczek pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a cebulę posiekaj drobno.
  2. Na zimną patelnię wrzuć boczek i ustaw średnią moc palnika. Następnie dolej łyżkę oliwy i wysmaż na miękkie skwarki.
  3. Gdy boczek wytopi trochę tłuszczu dodaj cebulę i całość smaż 3 minuty.
  4. Następnie przełóż na talerz, ale pozostaw tłuszcz na patelni. Ponownie rozgrzej patelnię, ale tym razem bardzo mocno i wrzuć mięso mielone. Smaż 5 minut.
  5. Po tym czasie dodaj z powrotem boczek z cebulą i posiekany drobno czosnek. Dopraw oregano, kminem rzymskim, chili w proszku, solą oraz pieprzem.
  6. Smaż na mniejszym ogniu ok. 30 sekund, po czym zalej puszką pomidorów. Doprawiamy cukrem dla zrównoważenia smaków i sosem sojowym.
  7. Dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin. W międzyczasie podlewaj mięso wodą lub bulionem.
  8. Po 2 godzinach wrzuć pokrojoną na 2 cm segmenty paprykę. Duś ok. 25 min, aż będzie miękka.
  9. Na sam koniec czas na całą puszkę czerwonej papryki wraz z zalewą. Duś całość jeszcze 7 minut. Jeśli będzie za rzadkie oprósz nieco mąką pszenną.
  10. Podawaj z domową tortillą.
  11. Dla dekoracji i smaku możesz posypać danie natką pietruszki.