Szukaj przepisu

Kotlet pożarski

45 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Kotlet pożarski z kurczaka
  • Kotlet pożarski z kurczaka
  •  DSC02565
  •  DSC02563
SKŁADNIKI
  • 600 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 mała bułka
  • mleko
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej
  • masło
TO CI SIĘ PRZYDA
  • drewniana deska
  • blender
  • trzepaczka

Kotlet pożarski to danie, które niegdyś królowało w barach mlecznych. Dziś poznacie wszystkie tajemnice tego wybornego dania.

sposób przygotowania

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzyj na gładką masę z 1 łyżką miękkiego masła.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Bułkę namocz w mleku, a następnie ją odsącz.
  5. Do miski dodaj mięso i dopraw solą z pieprzem. Dodaj namoczoną bułkę i utarte żółtko z masłem. Wszystko dokładnie wymiesza.
  6. Dodaj do miski posiekaną drobno natkę pietruszki i pianę z białek i.
  7. Dokładnie wszystko kilka minut wyrabiaj aż uzyskasz jednolitą masę.
  8. Deskę oprósz bułką tartą, i przy pomocy mokrych od wody rąk formuj płaskie kotlety. Gotowe ułóż na talerzu oprószonym bułką tartą.
  9. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju.
  10. Na gorącym tłuszczu smaż kilka minut z każdej strony pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gotowe zdejmij z patelni i układaj na ręczniku papierowym rozłożonym na talerzu.
  11. Do rondelka wlej śmietankę i dodaj drobno posiekane gałązki pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj blenderem. Gotuj kilka minut, aż powstanie gęsty sos.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • kotlety-z-jajek
  • Siekane kotlety z kurczaka
  • Kotlety mielone z indyka z konfiturą porzeczkową
  • Kotlety rybne z sosem majonezowo-jogurtowym
  • Kotlet de volaille
  • Zielona strona Flinstona

    zjadłabym takiego kotleciora :)