Szukaj przepisu

Kotlet pożarski

45 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Kotlet pożarski z kurczaka
  • Kotlet pożarski z kurczaka
  •  DSC02565
  •  DSC02563
SKŁADNIKI
  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego 1 mała bułka mleko 2 jajka bułka tarta 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki 100 ml śmietanki 30% olej, masło

Kotlet pożarski to danie, które niegdyś królowało w barach mlecznych. Dziś poznacie wszystkie tajemnice tego wybornego dania.

sposób przygotowania

Oryginalny kotlet pożarski nie zawiera cebuli, ani czosnku. Zaczynamy od wrzucenia do miski zmielonego mięsa drobiowego. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na gładką masę z 1 łyżką miękkiego masła. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski z mięsem dodajemy sporo soli, pieprzu, namoczoną w mleku 1 czerstwą bułkę (uprzednio odciśniętą z niego), utarte żółtko z masłem. Wszystko mieszamy. Na koniec w misce ląduje posiekana drobno sama natka pietruszki oraz piana z białek. Dokładnie wszystko kilka minut wyrabiamy. Kolejnym krokiem jest podsypanie deski bułką tartą, formowanie przy pomocy mokrych od wody rąk płaskich kotletów i umieszczanie ich na desce. Po obtoczeniu kotletów pożarskich z dwóch stron w bułce tartej, wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz (2 łyżki oleju zmieszane z 2 łyżkami masła). Smażymy kilka minut z każdej strony pod przykryciem - jeśli nie chcemy uruchamiać piekarnika). Jeśli natomiast chcemy przyspieszyć sprawę, po szybkiej obróbce termicznej na dużym ogniu na patelni, wkładamy kotlety na 10 min do pieca o temp. 160 st. C. W międzyczasie do rondelka wlewamy 100 ml śmietanki i dodajemy drobno posiekane gałązki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy blenderem. Gotujemy kilka minut, aż powstanie gęstawy sos. Warto miksować nie do końca, aby była widoczna struktura pietruszki. Ciepłe kotlety podajemy z ziemniakami oraz sosem. Smacznego.

Autor przepisu:

  • Zielona strona Flinstona

    zjadłabym takiego kotleciora :)