Szaszłyki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 20 plastrów boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz ziołowy
  • estragon
  • słodka i ostra papryka
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sok z połowy cytryny
  • olej

Pyszne i kolorowe a przy tym rewelacyjne w smaku szaszłyki z grilla to danie, które warto przygotować spędzając czas z przyjaciółmi. Wspólna zabawa i wspólny posiłek.

Szaszłyki przepis

  1. Filety dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 3 cm i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrojone mięso rozdziel na pół i wrzuć do osobnych misek.
  3. I marynata: do kurczaka dodaj jogurt grecki, sól, pieprz ziołowy, estragon i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  4. II marynata: do wlej odrobinę oleju, sok z cytryny, oregano, tymianek, bazylię, obie papryki w proszku oraz sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
  5. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w niewielkie ukośne kawałki.
  6. Cebule przekrój na ćwiartki - rozdziel poszczególne warstwy.
  7. Warzywa zamarynuj w oleju, pieprzu ziołowym i rozmarynie. Sól dopiero po upieczeniu, gdyż inaczej puściłyby wodę.
  8. Nabij kawałek fileta w marynacie paprykowej i owiń go boczkiem, następnie nadziej na patyczek, potem paprykę, cebulę i znów kurczak. Powtarzaj czynność do uzyskania 4 kawałków kurczaka na jednej porcji.
  9. Podobnie postępuj z mięsem w drugiej marynacie, jednak bez użycia boczku. W tym przypadku lekko otrząsnąć kawałki kurczaka z marynaty przed nadzianiem, gdyż marynata ma tendencję do przypalania. Dalej powtarzaj czynności jak wcześniej.
  10. Gotowe szaszłyki grilluj kilka minut, aż mięso nie będzie w środku surowe, a papryki miękkie.