Gęś pieczona


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • cała tusza gęsi
  • 250 g wieprzowego podgardla w plastrach (ew. boczku)
  • 3 kwaśne jabłka
  • 6 wędzonych śliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 8 ziaren ziela angirlskiego
  • 4 liście laurowe
  • 8 goździków
  • rozmaryn
  • majeranek otarty
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 100 ml octu
  • musztarda
  • miód
  • 2 łyżki masła klarowanego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • duże naczynnie żaroodporne lub metalowa brytfanna z pokrywką
  • wykałaczki
  • pędzelek do smarowania

Porada szefa kuchni

Przy kolorowaniu gęsi zdejmij z niej plastry podgardla, a skórka się przypiecze i będzie bardziej chrupiąca. Miąższ z jabłek pokrój na ćwiartki i ułóż w brytfannie, aby się piekły razem z tuszą. Najbardziej smakowitym dodatkiem do podania będzie kasza gryczana oraz sos żurawinowy lub borówkowy.

Mamy za sobą, szczególnie w Polsce uroczysty, Dzień Świętego Marcina, w którym tradycyjnie na stołach pysznią się słodkie rogale i aromatyczna gęsina! Arystokratka wśród drobiu - bo tak nazywana jest gęś w środowiskach kulinarnych - nie bez powodu jest listopadowym zwyczajem. Jesień to najlepsza pora na odkrycie tego mięsnego przysmaku! Niech nie odstrasza Was kaloryczność gęsiny, bo mimo że zawartość tłuszczu w tuszy jest dość spora, to jego skład jest bardzo dla nas korzystny. Gęś pokrzepi nas również minerałami i witaminami! A walory smakowe... nie do opisania - sami musicie sprawdzić!

Gęś pieczona przepis

  1. Warzywa obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Czosnek również obierz i pokrój.
  2. Wymieszaj ocet z 500 ml wody oraz 4 łyżkami soli. Do marynaty dodaj pokrojone warzywa, rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe oraz świeżo mielony pieprz.
  3. Następnie tą marynatą natrzyj gęś i umieść w naczyniu, aby się marynowała przez całą noc.
  4. Następnego dnia tuszę natrzyj masłem klarowanym z majerankiem, a do jej środka włóż obierki z kwaśnych jabłek oraz śliwki.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  6. Gęś z wierzchu obłóż plastrami podgardla i przymocuj je wykałaczkami. Dno brytfanny również wyłóż plastrami podgardla, a na nich ułóż tuszę.
  7. Włóż gęś do piekarnika na 15 minut bez przykrycia.
  8. Zagotuj wodę w czajniku, a następnie podlej nią gęś i zamknij brytfannę.
  9. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160 – 170 stopni Celsjusza i włóż do środka gęś.
  10. Piecz całość ok 3 do 6 godzin w zależności od wielkości gęsi. Nie wolno dopuścić, aby mięso powinno odsłonić kości mostka.
  11. Gdy gęś zmięknie podkoloruj ją już bez przykrywki przez ok 15 minut. Smaruj ja w tym czasie mieszanką miodu i musztardy.