Gulasz drobiowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 mały por
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza i czerwona fasola )
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka mielona
  • tymianek
  • oliwa
  • 150 ml białego wina
  • 450 ml bulionu drobiowego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza

Przepis na doskonały gulasz drobiowy z lekką nutką Meksyku. Soczyste kawałki mięsa skąpane w sosie pomidorowo - paprykowym z czerwoną fasolą oraz kukurydzą. Rozpusta dla naszego żołądka i podniebienia.

Przepis na: Gulasz drobiowy

  1. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj, a następnie pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dodaj 3 łyżki oliwy i całość dopraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz paprykami mielonymi.
  2. Paprykę umyj, a następnie mocno opal nad palnikiem lub w piecu. Gdy będzie przypalona włóż do szklanej miski i szczelnie zakryj folią spożywczą. Po 7 minutach zdejmij z niej skórkę a miąższ pokrój w kostkę.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Pora dokładnie umyj i przetnij na pół. Pokrój go w cienkie półksiężyce.
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Gdy będzie gorący wrzuć cebulę z porem i mocno zeszklij. Do przyrumienionej cebuli wrzuć paprykę i całość smaż 5 minut.
  6. Następnie zawartość patelni zdejmij na talerz, a na następnie wrzuć na nią kawałki kurczaka mocno przyrumień.
  7. Po 5 minutach smażenia wlej białe wino i przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob przywarte do dna kawałki mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Gdy alkohol odparuje dodaj podsmażone warzywa i puszkę pomidorów, wyciśnij przy pomocy praski czosnek. Po 2 minutach smażenia dodaj bulion i całość duś 35 minut pod przykryciem na małej mocy palnika.
  9. 5 minut przed końcem dodaj mieszankę meksykańską razem z połową zalewy. Ona zagęści sos.
  10. Wyłącz palnik i dopraw ostatecznie solą z pieprzem.