De volaille


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pojedyncze filety kurczaka
  • 100 g masła
  • koperek
  • sok z cytryny
  • 1 l oleju mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • tłuczek do mięsa
  • ręcznik papierowy

Przepis na oryginalny de volaille. Pachnący koperkiem kotlet, skąpany w maśle. Całość zamknięta w chrupiącej panierce z bułki tartej.

De volaille przepis

  1. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż włókien na pół, ale nie do końca ( krojąc w poprzek tworzymy większą powierzchnię).
  2. Następnie przykrywamy go folią spożywczą i uderzamy tłuczkiem, aby uzyskać jak najcieńszy kotlet.
  3. Dopraw go solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Identycznie czynności wykonaj z drugim filetem. Następnie odstaw do zamarynowania na 30 minut.
  4. Masło w temperaturze pokojowej ugnieć z posiekanym koperkiem.
  5. Zamarynowane filety ułóż przed sobą na kawałku folii spożywczej, a na środku każdego rozłóż po 50 g masła koperkowego uformowanego w wałek.
  6. Następnie zawiń boki do środka i zroluj de volaille jak krokieta. Za pomocą folii zwiń zgrabny cukierek, zacieśniając boki.
  7. Tak przygotowane kotlety wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
  8. W międzyczasie podgrzej olej i w osobnych miseczkach przygotuj rozbełtane jajko, bułkę tartą i mąką.
  9. Po 20 minutach, gdy kotlety się zwarły, zapanieruj je w kolejności: mąka, jajko, bułka .
  10. Zależnie od grubości smaż ok. 10-15 minut. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.