Szukaj przepisu

Krem sułtański

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

Kreatywność komunistycznych cukierników nie znała granic. Stworzyli oni krem, który za sprawą kilku filmów przeszedł do historii. Ze swojej strony polecam dodać kilka bezów, dzięki nim czuć w ustach przyjemne chrupanie.

Co do samego kremu sułtańskiego to należy uważać z cukrem oraz kakao, największym błędem jest zrobić ten deser zbyt słodkim. No a rodzynki maczamy oczywiście w rumie.

  • Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • garść rodzynek
  • cukier puder
  • 40 g migdałów
  • 100 g bezów
  • rum

Przepis

Krem sułtański zaczynamy przygotowywać od podgrzania w garnuszku rumu i rodzynek (jednak nie za mocno, bo alkohol się zapali!). Rodzynki powinny moczyć się w rumie kilkanaście minut. W zimnym alkoholu o wiele ciężej chłoną płyn.

Następnie dopiero co wyciągniętą z lodówki śmietanę zaczynamy ubijać na sztywno wraz z cukrem. Cukru puderu dodajemy wg preferencji. Warto jednak uważać, aby deser nie był za słodki. W razie potrzeby dosłodzi się pod koniec.

Gotową bitą śmietanę dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i znów energicznie miksujemy, aby powstała ładna, jednolita, gładka masa. Uwaga, żeby nie ubić na masło!

Rodzynki odsączamy. Na suchej patelni podprażamy migdały, aby uzyskały złotawy kolor.

Teraz następuje moment dekoracji. Najlepiej wykorzystać do tego deseru pucharki lub szerokie kieliszki. Na dno naczynia szprycą nakładamy ciemny krem, następnie posypujemy go lekko pokruszonymi bezami. Potem drugą szprycą nakładamy białą masę i dekorujemy rodzynkami. W zależności od wysokości naczynia powtarzamy te czynności na przemiennie kilkukrotnie. Zwieńczeniem deseru jest posypka z podprażonych migdałów. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Pati123321 pisze:

    Super po prostu mniam mniam

Skomentuj


dziewięć + = 10