Szukaj przepisu

Krem sułtański

2 osoby
Łatwe
Składniki
krem-sultanski
  • krem-sultanski
  • MG_3283
  • MG_3286
SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 40 g płatków migdałów
  • 100 g pokruszonych na większe kawałki bez
  • rum
TO CI SIĘ PRZYDA
  • mikser

Nigdy nie zapomnę smaku mojego pierwszego kremu sułtańskiego w latach '90. Niby prosty deser, a jak cieszył takie dziecko jak ja. Dziś po latach wracam do tego ,,komunistycznego" deseru z sentymentem i apetytem.

sposób przygotowania

  1. W małym garnku umieść rodzynki i zalej je odrobiną rumu. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i podgrzej alkohol (nie podgrzewaj za mocno ponieważ alkohol się zapali). Następnie wyłącz palnik i odstaw na 15 minut.
  2. Zimną śmietankę utrzyj mikserem z cukrem pudrem na bita śmietanę.
  3. Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj (uwaga, żeby nie ubić na masło!).
  4. Rodzynki odsączamy z nadmiaru płynu.
  5. Rozgrzej patelnię i wsyp płatki migdałów. Praż aż staną się przyrumienione.
  6. Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie rozłóż drugą część kremu i udekoruj rodzynkami z płatkami migdałów.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Chałwowa masa do tortu
  • Sernik z dyni
  • jablecznik-z-bita-smietana
  • Trufle czekoladowe
  • Tort z mascarpone
  • Pati123321

    Super po prostu mniam mniam

  • Diana Magda Dziulka

    Cieszę się niezmiernie, że znalazłam ten przepis, bo od dawna chodził za mna ten smak. PYCHOTKA!!!