Szukaj przepisu

Krem sułtański

20 minut
2 osoby
łatwe
Składniki
krem-sultanski
  • krem-sultanski
  •  krem-sułtański3
SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki kakao garść rodzynek cukier puder 40 g migdałów 100 g bezów rum

Nigdy nie zapomnę smaku mojego pierwszego kremu sułtańskiego w latach '90. Niby prosty deser, a jak cieszył takie dziecko jak ja. Dziś po latach wracam do tego ,,komunistycznego" deseru z sentymentem i apetytem.

sposób przygotowania

Krem sułtański zaczynamy przygotowywać od podgrzania w garnuszku rumu i rodzynek (jednak nie za mocno, bo alkohol się zapali!). Rodzynki powinny moczyć się w rumie kilkanaście minut. W zimnym alkoholu o wiele ciężej chłoną płyn. Następnie dopiero co wyciągniętą z lodówki śmietanę zaczynamy ubijać na sztywno wraz z cukrem. Cukru puderu dodajemy wg preferencji. Warto jednak uważać, aby deser nie był za słodki. W razie potrzeby dosłodzi się pod koniec. Gotową bitą śmietanę dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i znów energicznie miksujemy, aby powstała ładna, jednolita, gładka masa. Uwaga, żeby nie ubić na masło! Rodzynki odsączamy. Na suchej patelni podprażamy migdały, aby uzyskały złotawy kolor. Teraz następuje moment dekoracji. Najlepiej wykorzystać do tego deseru pucharki lub szerokie kieliszki. Na dno naczynia szprycą nakładamy ciemny krem, następnie posypujemy go lekko pokruszonymi bezami. Potem drugą szprycą nakładamy białą masę i dekorujemy rodzynkami. W zależności od wysokości naczynia powtarzamy te czynności na przemiennie kilkukrotnie. Zwieńczeniem deseru jest posypka z podprażonych migdałów. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Pati123321

    Super po prostu mniam mniam