Krem z pomidorów i papryki


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg podłużnej, czerwonej papryki
  • 3 średnie pomidory - polecam malinowe
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 165 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
  • kostka parmezanu - do starcia
  • świeża bazylia - do dekoracji
  • szczypta soli i pieprzu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • garnek z grubym dnem
  • blender
  • tarka do parmezanu

Porada szefa kuchni

Jak w łatwy sposób ściągnąć skórkę z pieczonej papryki? Po wyjęciu z piekarnika włóż ją do foliowego woreczka i szczelnie zamknij. Pozostaw do ostygnięcia na kilkanaście minut - gwarantuję, że po wyciągnięciu jej z woreczka nie będziecie mieli problemu ze zdjęciem skórki.

Nie masz pomysłu na zupę? Śpieszymy z pomocą! Zaskocz rodzinę i znajomych niebanalnym kremem z pomidorów i papryki, który rozgrzeje Was w chłodne dni. Wykorzystajcie ulubione odmiany pomidorów - w tym przypadku dobrym wyborem będą malinówki i słodka lima.

Krem z pomidorów i papryki przepis

  1. Paprykę i pomidory umyj.
  2. Z papryki usuń gniazda nasienne i "ogonek", a pomidory przekrój na pół.
  3. Rozgrzej piekarnik do 170-180°C i przygotuj blachę do pieczenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią przygotowane pomidory i papryką.
  4. Warzywa skrop niewielką ilością oliwy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min.
  5. Po 40 min. papryka powinna mieć przypieczoną skórkę, wtedy wyciągnij warzywa z piekarnika i włóż do foliowego woreczka (szczelnie go zamykając).
  6. Po ostudzeniu wyciągnij warzywa z woreczka. Paprykę obierz ze skórki, a z pomidorów usuń gniazda nasienne i skórkę.
  7. Pieczone warzywa oraz czosnek przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
  8. W osobnym garnku podgrzej bulion. Kiedy będzie ciepły, dodaj do niego zmiksowane warzywa, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. W osobnej miseczce wymieszaj odrobinę ciepłej zupy z połową jogurtu, a następnie wlej całość do garnka. Resztę jogurtu zostaw, aby każdy mógł sobie dodać tyle ile będzie chciał!
  10. Krem podawaj ze świeżo startym parmezanem lub z grzankami.