Krem z pomidorów i papryki
- 1 kg podłużnej, czerwonej papryki
- 3 średnie pomidory - polecam malinowe
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 165 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
- kostka parmezanu - do starcia
- świeża bazylia - do dekoracji
- szczypta soli i pieprzu
TO CI SIĘ PRZYDA
- garnek z grubym dnem
- blender
- tarka do parmezanu
Porada szefa kuchni
Jak w łatwy sposób ściągnąć skórkę z pieczonej papryki? Po wyjęciu z piekarnika włóż ją do foliowego woreczka i szczelnie zamknij. Pozostaw do ostygnięcia na kilkanaście minut - gwarantuję, że po wyciągnięciu jej z woreczka nie będziecie mieli problemu ze zdjęciem skórki.
Krem z pomidorów i papryki przepis
- Paprykę i pomidory umyj.
- Z papryki usuń gniazda nasienne i "ogonek", a pomidory przekrój na pół.
- Rozgrzej piekarnik do 170-180°C i przygotuj blachę do pieczenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią przygotowane pomidory i papryką.
- Warzywa skrop niewielką ilością oliwy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min.
- Po 40 min. papryka powinna mieć przypieczoną skórkę, wtedy wyciągnij warzywa z piekarnika i włóż do foliowego woreczka (szczelnie go zamykając).
- Po ostudzeniu wyciągnij warzywa z woreczka. Paprykę obierz ze skórki, a z pomidorów usuń gniazda nasienne i skórkę.
- Pieczone warzywa oraz czosnek przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
- W osobnym garnku podgrzej bulion. Kiedy będzie ciepły, dodaj do niego zmiksowane warzywa, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W osobnej miseczce wymieszaj odrobinę ciepłej zupy z połową jogurtu, a następnie wlej całość do garnka. Resztę jogurtu zostaw, aby każdy mógł sobie dodać tyle ile będzie chciał!
- Krem podawaj ze świeżo startym parmezanem lub z grzankami.
Czy tarka do parmezanu to jakaś specjalna odmiana tarki?
Bulion mięsny czy tylko wazywny?
Przypomina ona zwykła tarkę jednak ze znacznie mniejszymi oczkami. Najczęściej w standardowej formie jakie mamy w domu one się nie znajdują więc trzeba zakupić osobną do sera.
Śmiało także możesz dodać bulionu mięsnego :)
Przepis świetny, jadłam i bardzo polecam! :)
co zrobić z jogurtem i czosnkiem?
Już poprawione! Dziękuję za znalezienie małego błędu :)