Barszcz czerwony w nowej odsłonie


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 szt. czerwonych buraków
  • 1 jabłko
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • kawałek świeżego imbiru
  • wywar warzywny
  • sól, pieprz do smaku
  • jogurt naturalny
  • świeża mięta

Porada szefa kuchni

Aby krem z pieczonych buraków był jeszcze bardziej intensywny, przygotuj go dzień przed podaniem i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.

W większości polskich domów, jednym z obowiązkowych dań jest barszcz czerwony. My zaprezentujemy Wam wariację na jego temat, przygotowując aromatyczny krem z pieczonych buraków.

Przepis na: Barszcz czerwony w nowej odsłonie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Buraki umyj (nie obieraj!) i każdy z osobna zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1h (jeżeli ostrze noża wchodzi w buraka lekko, oznacza to, że burak jest dobrze upieczony).
  3. Po upieczeniu i ostudzeniu, buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Tak przygotowane buraki dodaj do garnka z wywarem warzywnym. Do garnka dodaj jabłko ze skórką - pokrojone na ćwiartki (pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych), sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy.
  5. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj drobno pokrojony imbir (nie za dużo, ponieważ imbir nada bardzo ostry smak zupie).
  6. Wszystko razem gotuj, aż warzywa zmiękną i połączą się. Całość zblenduj dokładnie na krem, dopraw solą i pieprzem, odrobiną soku z cytryny .
  7. Krem przelej do talerzy, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i posyp skórką z pomarańczy lub świeżą miętą.