Barszcz czerwony
- 1 kg buraków czerwonych
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- sól
TO CI SIĘ PRZYDA
- obieraczka do warzyw
- duży garnek
- kawałek jałowej gazy oraz nitka
- lateksowe rękawiczki
Porada szefa kuchni
Dodaj do barszczu ok. 150 ml świeżego soku z jabłek, a smak, który uzyskasz, będzie niepowtarzalny. Możesz ten smak dodatkowo wzbogacić o suszone grzyby – wystarczy 10 ususzonych kawałków kapeluszy. Namocz je w letniej wodzie i zostaw na ok. 40 minut, dodaj do barszczu na ostatnią godzinę gotowania. Pamiętaj, że w wodzie pozostałej po namaczaniu, zgromadziło się mnóstwo smaku i aromatu grzybowego, zatem warto ją również wykorzystać.
Barszcz czerwony przepis
- Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Obierz ząbki czosnku.
- Buraki obierz w rękawiczkach, aby nie zabarwić sobie dłoni. Następnie przekrój je na połówki, a większe sztuki na ćwiartki.
- Z gazy zrób sakiewkę i włóż do niej ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dzięki temu łatwiej je będzie usunąć z barszczu.
- Przełóż wszystko do garnka i wlej ok. 2 – 2,5 l wody.
- Gotuj na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Dodawaj ich po trochu i cały czas próbuj, czy smak jest już odpowiedni.