Zupa krem z zielonych pomidorów


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Bulion

  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • liść kapusty
  • ok. 2 l wody
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • Baza pomidorowa

  • ok. 12 szt. zielonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • szczypta soli i pieprzu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko lub durszlak
  • blender
  • garnek z grubym dnem

Porada szefa kuchni

Nasza pomidorówka powstała z miłości do pomidorów, dlatego w naszym przepisie wykorzystaliśmy wszystkie części pomidorów - zarówno skórkę, która została delikatnie sparzona, jak i gniazda nasienne. Jeśli zdecydujesz się na pominięcie tych części i przygotowanie kremu z samego miąższu, pamiętaj, aby kupić więcej zielonych pomidorów! 

Dziś gotują dla nas Pomidorówki.pl! Polecamy ten fantastyczny i aromatyczny krem z zielonych pomidorów. Rozglądajcie się uważnie w warzywniakach i spróbujcie koniecznie. Oprócz zielonych odmian możecie spotkać także:

• brązowy Black Russian

• odmiana koktajlowa Ola Polka, o żółtej barwie

Tigerella, która ma owoce paskowane, czerwono-zielone

Zupa krem z zielonych pomidorów przepis

  1. Zacznij od przygotowania bulionu. Umyj i obierz seler, marchewkę oraz pietruszkę, a następnie przełóż do garnka. Dodaj opłukany seler i liść kapusty.
  2. Zalej całość zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz i zmniejsz ogień.
  4. Cebulę (w łupinie) opal nad palnikiem przez ok. 2 min i dodaj do wywaru.
  5. Do garnka z bulionem dodaj gałązki natki pietruszki i gotuj przez ok. 60 min. na niewielkim ogniu.
  6. W czasie kiedy gotuje się wywar warzywny, przygotuj pastę z zielonych pomidorów.
  7. Do garnka o grubym dnie wlej ok. 3 łyżki oliwy i poczekaj, aż się rozgrzeje.
  8. Czerwoną cebulę, szalotkę i czosnek obierz z łupin, a pomidory sparz wrzątkiem.
  9. Zielone pomidory pokrój w ćwiartki, a cebulę i szalotkę posiekaj na większe kawałki. Dodaj wszystkie składniki do garnka z oliwą.
  10. Dopraw solą i pieprzem i gotuj do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  11. Gotowy bulion warzywny odcedź. Wywar dodaj do pomidorów i gotuj przez chwilę.
  12. Dodaj ugotowaną marchew z bulionu, a następnie zblenduj całość na gładką masę
  13. Krem możesz podać z jogurtem naturalnym, świeżo siekanym szczypiorkiem i kromką ciemnego pieczywa.
Dziękujemy za przepis! Więcej pomysłów na pomidoLOVE znajdziecie na Pomidorówkach!