Zupa krem z selera


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 por
  • 1 bulwa selera
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 l bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • Dodatki:

  • świeże zioła: tymianek i szczypiorek
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • grzanki
  • świeżo tarty parmezan

TO CI SIĘ PRZYDA

  • Blender ręczny

Znakomita zupa na chłodne, jesienne wieczory, zapewniamy, że przypadnie do gustu każdemu!

Przepis na: Zupa krem z selera

  1. W dużym garnku rozgrzej masło lub oliwę.
  2. Por (jego białą i jasnozieloną część) umyj i pokrój na plasterki, a cebulę w piórka lub niewielką kostkę.
  3. Pokrojone warzywa wrzuć na rozgrzany tłuszcz i duś przez kilka minut na niewielkim ogniu.
  4. Seler i ziemniaki pokrój na niewielkie kawałki (ok. 3-4 cm), aby szybko się ugotowały.
  5. Do cebuli i pora dorzuć pokrojony seler i ziemniaki oraz obraną marchewkę i pietruszkę (w całości - marchew i pietruszkę będziesz później wyciągać).
  6. Wszystkie warzywa lekko podsmaż w garnku, a następnie zalej wodą lub bulionem.
  7. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i (opcjonalnie) miodu, całość gotuj aż warzywa będą miękkie.
  8. W trakcie gotowania, dodaj do zupy oliwę truflowa, wyciągnij marchew i pietruszkę, a następnie całą zawartość garnka zblenduj na krem.
  9. Gorącą zupę podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach, posyp całość ulubionymi dodatkami: szczypiorkiem, grzankami, parmezanem oraz odrobiną oliwy truflowej.