Sos waniliowy


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka
  • słoik

Porada szefa kuchni

Ugotowaną laskę wanilii osusz i wetknij pionowo w sam środek słoika z cukrem. Dzięki temu uzyskasz cukier waniliowy. Jest on o niebo lepszy od dostępnego w sklepach cukru WANILINOWEGO, o którym myślimy że jest tym pierwszym. To celowy zabieg zmiany zmiany nazwy (pochodzi od waniliny, sztucznego aromatu waniliowego), aby produkt mógł być jeszcze tańszy. Ale na niektórych produktach lepiej nie oszczędzać.

Zapraszam Was na niezwykłą podróż do Madagaskaru. Będzie to podróż pod znakiem wyśmienitego kremu angielskiego z nutką wanilii. Custard, jak niektórzy nazywają ten krem, jest bardzo często wykorzystywany jako przepyszny dodatek do deserów.

Przepis na: Sos waniliowy

  1. Wlej do garnka śmietankę i mleko.
  2. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół, ale nie do końca. Następnie wydrąż z niej ziarenka. Laskę wraz z ziarenkami wrzuć do garnka. Podgrzej na palniku o średniej mocy, ale tak, aby się nie zagotowała.
  3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć żółtka do miseczki. Dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie gładka masa.
  4. Gdy płyny w garnku będą gorące, wyjmij laskę wanilii.
  5. Do miski z żółtkami wlej niewielkim strumieniem zawartość garnka, cały czas mieszając trzepaczką.
  6. Połączone płyny przelej z powrotem do garnka i podgrzej na palniku o małej mocy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję cały czas mieszając.