Sos waniliowy


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
TO CI SIĘ PRZYDA
  • trzepaczka
  • słoik
Zapraszam Was na niezwykłą podróż do Madagaskaru. Będzie to podróż pod znakiem wyśmienitego kremu angielskiego z nutką wanilii. Custard, jak niektórzy nazywają ten krem, jest bardzo często wykorzystywany jako przepyszny dodatek do deserów.

sposób przygotowania

  1. Wlej do garnka śmietankę i mleko.
  2. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół, ale nie do końca. Następnie wydrąż z niej ziarenka. Laskę wraz z ziarenkami wrzuć do garnka. Podgrzej na palniku o średniej mocy, ale tak, aby się nie zagotowała.
  3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć żółtka do miseczki. Dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie gładka masa.
  4. Gdy płyny w garnku będą gorące, wyjmij laskę wanilii, osusz ją i wetknij pionowo w sam środek słoika z cukrem. Dzięki temu uzyskasz cukier waniliowy.
  5. Do miski z żółtkami wlej niewielkim strumieniem zawartość garnka, cały czas mieszając trzepaczką.
  6. Połączone płyny przelej z powrotem do garnka i podgrzej na palniku o małej mocy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję cały czas mieszając.