Szukaj przepisu

Sos waniliowy

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Wspaniałości i lekkości custard, czyli sosu angielskiego nie trzeba chyba opisywać wszystkim smakoszom. Jest to mieszanina mleka, śmietany, żółtek i wanilii. Wspaniały na zimno, ale jeszcze lepszy na ciepło przy akompaniamencie lodów. Zapraszam w tą niezwykłą kolonialną podróż z miseczką sosu waniliowego u boku.

Przepis na sos waniliowy składa się z bardzo niewielu składników. Postanowiłem pominąć mąkę kukurydzianą (jako zagęstnik), a manipulowałem tylko żółtkami. Dzięki temu sos jest lżejszy. Sos waniliowy idealnie skomponował się z moimi waniliowymi muffinkami. Nawet jedząc go na drugi dzień już schłodzonego miałem wrażenia uczestniczenia w czymś niezwykłym. Warto doświadczyć tej chwili.

  • Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Przepis

Zaczynamy od wlania do garnka śmietanki oraz mleka. Następnie przekrawamy laskę wanilii wzdłuż na pół (nie do końca) i wydrążamy ziarenka. Cała laska oraz ziarenka wędrują do garnka z płynami. Całość kładziemy na gazie i podgrzewamy, aż się nie zagotuje (uwaga, żeby nie wykipiało!).

W miseczce ubijamy żółtka wraz z cukrem na gładką masę. W wielu przepisach spotkacie się z elementem bicia żółtek, aż do białości. Moim zdaniem to nie ma sensu, gdyż w ten sposób tracimy intensywny żółty kolor sosu. Gdy płyny będą już gorące można wyjąć laskę wanilii. Warto ją osuszyć i włożyć do słoika z cukrem. W ten sposób w niedługim czasie uzyskamy prawdziwy cukier waniliowy. Do miski z jajkami wlewamy malutkim strumieniem lekko przestudzoną płynną mieszaninę. Stopniowo wlewamy coraz bardziej, nie zapominając o ciągłym intensywnym mieszaniu trzepaczką. Połączone żółtka z płynem przelewamy ponownie do garnka i wstawiamy na najmniejszy gaz - ciągle mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną i otrzymamy jajecznicę. Całość podgrzewamy i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Jaką konsystencję powinien mieć idealny krem angielski? Jeśli nabierzemy sos waniliowy na wypukłą część łyżki i przejedziemy palcem przez środek, to płyn z obydwu bocznych części nie powinien zalewać czystego środka łyżki.

Gotowy sos waniliowy podajemy na ciepło lub na zimno. Idealnie pasuje do szarlotki lub przy akompaniamencie lodów. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Anonim pisze:

    brzmi wysmienicie dzieki

  2. kenzo pisze:

    zrobie na Sylwestra jak się uda będzie super

  3. Asia pisze:

    Zrobilam sos dzis na deser byl wspanialy.

  4. Ewa pisze:

    Wyśmienity sos. Polecam

  5. Ja pisze:

    Nie zapomniała czasem Pani o skrobii? We wszystkich przepisach angielskich do sosu na koniec dodaje się mąkę ziemniaczaną/skrobię kukurydzianą, żeby sos zgęstniał ;).

  6. Kapitan Cook pisze:

    nie, ja robię oryginalny krem angielskim, przy kremie patissiere owszem dodaje się mąki kukurydzianej. Jednak przy tych proporcjach od samych jajek sos zgęstnieje. Polecam ten przepis, gdyż nie czuć posmaku mąki, gdyż jej tu nie ma :)

Skomentuj