Sos winegret
I wersja:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 1 żółtko
- zioła prowansalskie
II wersja:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 9 łyżek oleju
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki miodu
- rozmaryn
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do czosnku
- mały sloiczek
Porada szefa kuchni
Zasada tworzenia sosu winegret jest prosta: zawsze dodawaj trzy razy więcej tłuszczu niż kwasu. Dla złagodzenia kwasu możesz dodać miód, czego efekt będzie przyjemnie słodki.
Sos winegret przepis
I wersja jest idealna do sałatek, w których dominują warzywa i sałaty.
- W małym słoiczku bardzo dokładnie wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Najlepiej mieszać intensywnym potrząsaniem jak shakerem.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Całość mocno potrząsaj do uzyskania gładkiej masy.
II wersja idealnie się sprawdza w sałatkach których nutą przewodnią są owoce.
- W małym słoiczku bardzo dokładnie wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Najlepiej mieszać intensywnym potrząsaniem jak shakerem.
- Następnie rozetrzyj do środka rozmaryn bardzo mocno w palcach i dodaj resztę składników. Całość wymieszaj intensywnie potrząsając.
Wersja II wykonana bez soku z cytryny, jest godna polecenia !!!! Super idealny przepis ;)
zrobiłam pierwszym sposobem – pyszny, jestem z siebie dumna!
Świetne w smaku i łatwe do przygotowania sosy. Dzięki
robiłam ten sos pycha
pychotka
Czy można przygotować od razu więcej i przechowywać? Jeśli tak, jak długo?