Nieziemski sos kurkowy


3 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg świeżych kurek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek wedle uznania
  • sok z połowy cytryny
  • 40 g masła
  • miód
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • połowa średniego pora

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz wydobyć mocniejszy aromat ziół to przed dodaniem ich do potrawy wsyp je do osobnej miseczki, zalej niewielką ilością wody w temperaturze 75 stopni C i przykryj talerzykiem na 10 minut. Tak zaparzone zioła poza intensywniejszym aromatem również staną się miękkie co na pewno docenisz w przypadku tych których twardość zawsze ci przeszkadzała. Jeśli natomiast wolisz gładki sos, utrzyj zioła w moździerzu

Zapytacie co w tym sosie takiego nieziemskiego?! Otóż w przepisie jest pewien tajemniczy składnik, który uwydatnia smak kurek. Przekonajcie się sami!

Nieziemski sos kurkowy przepis

  1. Grzyby dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Ułatwisz sobie prace jeśli wcześniej namoczysz kurki w zimnej wodzie. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku aby dokładnie się odsączyły (jeżeli masz zbyt duże, poprzecinaj je na pól lub na ćwiartki).
  2. Z pora przytnij oba końce, a następnie przekrój go wzdłuż. Następnie posiekaj go drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło i na małym ogniu podsmaż pora.
  4. Dorzuć kurki i zwiększ moc palnika. Aby puściły wodę dodaj odrobinę soli.
  5. Gdy woda odparuje zalej grzyby śmietanką oraz dopraw solą z pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę miodu, 2 łyżkami sosu sojowego i tymianek.
  7. Gdy sos się zredukuje, jest gotowy do podania.