Sos pieczarkowy
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietanki 30%
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 średnia cebula
- tymianek
- natka pietruszki
- 80 g sera brie
- masło
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz uzyskać bardzo zawiesisty sos, dodaj do niego zaklepkę. Jest to zimna woda zmieszana z mąką. Dzięki temu Twój sos uzyska pożądaną gęstość.
Sos pieczarkowy przepis
- Obierz pieczarki i pokrój w cienkie plastry.
- Pokrojone pieczarki pokrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Posiekaj drobno cebulę
- Wrzuć 2 łyżki masła do garnka, a następnie dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją, aż stanie się szklista. Dodaj szczyptę soli oraz cukru.
- Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj grzyby. Od razu je posól, aby puściły wodę.
- Po kilkunastu minutach woda wyparuje, a wtedy dodaj śmietanki.
- Dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Pokrój ser brie na jak najdrobniejsze kawałeczki i wrzuć również do garnka.
- Całość duś kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Tak powstały sos posyp garścią świeżej natki z pietruszki.
a przepraszam co to jest „zimna woda zmieszana z wodą” ?
Dziękuję za zwrócenie uwagi :) już poprawiliśmy