Wiśniowy tort urodzinowy


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie mrożonych, drylowanych wiśni
  • kilkanaście sztuk wiśni do dekoracji
  • 1 l śmietanki kremówki 36 %
  • 50 ml wódki lub brandy
  • odrobina cukru pudru do bitej śmietany
  • płatki migdałów do dekoracji
  • Biszkopt:

  • 10 jajek rozmiar L
  • 350 g cukru pudru
  • 120 g gorzkiego kakao
  • odrobina masła do wysmarowania formy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • tortownica
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • szpatułka drewniana
  • jadalne dekoracje do toru.

Porada szefa kuchni

Jeśli wierzch biszkoptu będzie zbyt wypukły, możesz go wyrównać wycinając to wybrzuszenie delikatnie nadkrawając jego brzegi, a następnie całość obejmij nicią dentystyczną. Gdy mocno pociągniesz za jej końcówki, nić równo przetnie biszkopt tworząc równą, płaską powierzchnią. W ten sam sposób możesz cały biszkopt przeciąć na pół.

Sto lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam!.. Do życzeń dokładamy jeszcze specjalny prezent-przepis na wiśniowy tort urodzinowy. To dobra propozycja by podarować bliskiej osobie w dniu urodzin coś wyjątkowego. Dzięki nemu to wasz prezent stanie się wisienką na torcie spośród pozostałych prezentów dosłownie i w przenośni. A Wy ile w tym roku zdmuchniecie na nim świeczek?

Przepis na: Wiśniowy tort urodzinowy

  1. Oddziel białka od żółtek i włącz piekarnik. Rozgrzej go do temperatury 160 stopni Celsjusza.
  2. Żółtka ubij z cukrem aż do uzyskania jasnej masy.
  3. Przesiej do żółtek kakao i bardzo dokładnie wymieszaj na niskich obrotach miksera.
  4. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek, a następnie połącz obie masy i delikatnie je wymieszaj.
  5. Dno tortownicy oraz brzegi wyłóż papierem do pieczenia, i wysmaruj je dokładnie odrobiną masła.
  6. Tortownicę wypełnij masa biszkoptową i włóż na 1 godzinę do piekarnika. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj drzwiczek, ponieważ może wtedy opaść.
  7. W tym czasie rozmroź wiśnie na sitku, a pozostały sok pozostaw w miseczce.
  8. Odsączony sok z wiśni wymieszaj z alkoholem.
  9. Świeże wiśnie wydryluj. Tutaj znajduje się porada jak sprawnie można to zrobić domowym sposobem.
  10. Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw, aby wystygł. Gdy ostygnie, wyjmij go z formy i papieru do pieczenia.
  11. Następnie przekrój go na dwie części i każdą z nich skrop od wewnątrz mieszanką soku z alkoholem.
  12. Do wysokiego pojemnika wlej śmietanę z odrobiną cukru pudru i ubij ją za pomocą miksera na sztywno.
  13. Ułóż dolny płat tortu i rozłóż na nim drylowane wiśnie.
  14. Następnie rozłóż na tej części biszkoptu połowę bitej śmietany i przykryj drugą połówką.
  15. Górną część tortu wysmaruj pozostałą częścią bitej śmietany i udekoruj wydrylowanymi wiśniami. Całość posyp płatkami migdałów.
  16. Wierzch tortu możesz udekorować za pomocą szprycy cukierniczej i wypełnić go różyczkami z bitej śmietany przy użyciu różnych końcówek.