Przepisy na drób i ryby


Czy popularny kurczak może nas jeszcze czymś zaskoczyć? A może lepszym smakiem zachwyci danie z pstrągiem? Oto pojedynek, w którym to ty zdecydujesz, która potrawa wygra. Dwa przepisy, które stanowią zdrowy punkt w menu każdej rodziny. Wypróbuj!

Na początek polecamy potrawkę z kurczaka z warzywami, bo to świetna potrawa kuchni polskiej, której smak Jest niepowtarzalny. Przepis na to danie jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większych problemów. Co zatem należy zrobić, by móc cieszyć się takim przysmakiem z kurczakiem w roli głównej?

Drób vs Ryby – pojedynek przepisów

Podstawą są tu odpowiednie składniki. Jeśli chcemy sporządzić takie danie dla czterech osób, musimy przygotować następujące produkty:

  • Mały kurczak – 1 sztuka;
  • Marchewka – 1 sztuka;
  • Pietruszka – 1 sztuka;
  • Seler – ½ sztuki;
  • Masło – 3 łyżki;
  • Mąka pszenna – 3 łyżki;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprze – do smaku.

Musimy oczyścić i przygotować kurczaka, a następnie – podzielić mięso na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso wraz z warzywami należy włożyć do garnka i zalać osoloną wodą (około 1, 5 litra). Całość należy gotować tak długo, aż składniki zmiękną. Ugotowane jarzyny należy pokroić w drobną kostkę, kurczaka – podzielić na mniejsze kawałki. Wywar należy odstawić na bok. Gdy kurczak i warzywa będą już pokrojone, możemy się skupić na przygotowaniu zasmażki.

 Wykonujemy ją łącząc ze sobą składniki – 2 łyżki masła oraz mąkę pszenną. Gotową już zasmażkę łączymy z 1/3 szklanki wywaru z warzyw, żółtkiem oraz z resztą masła. Mieszankę należy zagotować, po czym dolać ją do reszty bulionu, a całość raz jeszcze zagotować. Do gotującego się sosu następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz kawałki gotowanego kurczaka. Taką potrawkę można doprawić solą oraz pieprzem, a następnie posypać natką pietruszki.

Do tego dania świetnie sprawdzi się dodatek w postaci pieczonych ziemniaków, makaronu, lub sałatki. Przepisy na sałatki są różne. Dobrze sprawdzi się w tym zestawieniu sałatka grecka lub coleslaw. Potrawka może być wykorzystana także do zrobienia obiadu następnego dnia. To świetne rozwiązanie, jeśli szukasz obiadu dla całej rodziny – będzie smakować zwłaszcza dzieciom.

Pieczony pstrąg z warzywami

Jest jedną z najchętniej wybieranych ryb, a potrawy z jego udziałem mogą zaskakiwać swym bogactwem i różnorodnością. Pstrąg to ryba, która w naszych domach gości coraz częściej. Jak przygotować oryginalne i smaczne danie z tą rybą w roli głównej? Oto przepis na dietetyczną potrawę, w której główne role odgrywają warzywa oraz pstrąg.

Aby przygotować taki posiłek dla 4 osób, niezbędne są następujące składniki:

  • Pstrągi – 4 sztuki;
  • Ziemniaki – 1, 5 kg;
  • Marchew – 250 g;
  • Pieczarki – 250 g;
  • Cebulka – 250 g;
  • Cukinia – 250 g;
  • Woda – 1 szklanka;
  • Jogurt naturalny – małe opakowanie;
  • Masło – 4 łyżki;
  • pieprz – 5 ziaren;
  • Tłuszcz do posmarowania formy;
  • Przyprawy (do smaku) – sól, natka pietruszki, liść laurowy.

Przepis na pieczonego pstrąga z dodatkiem warzyw nie jest zbyt trudny. Danie to może przygotować każdy z nas. Jak? Podstawa to odpowiednie przygotowanie ryby. Pstrągi muszą zostać dokładnie oczyszczone, a następnie osuszone i natarte solą od środka. Następnie należy rozgrzać na patelni tłuszcz i obsmażyć rybę z obu stron. Następne zadanie związane jest z odpowiednim przygotowaniem warzyw, które należy dokładnie oczyścić oraz pokroić w cienkie plastry. W międzyczasie można już zagotować wodę, do której należy dodać pieprz, listek laurowy oraz odrobinę cukru i soli. W ten sposób powstanie marynata, dzięki której nasz pstrąg przemieni się w wyjątkowe danie.

Gdy marynata będzie gotowa, należy ułożyć warzywa oraz rybę w żaroodpornym naczyniu, całość zalać nią i nakryć folią do pieczenia. Tak przygotowane składniki należy piec przez 15 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni C. W czasie, gdy pstrągi się pieką, można przygotować ziemniaki. Ugotujcie je  w lekko osolonej wodzie, a następnie polejcie naturalnym jogurtem oraz posypcie natką pietruszki. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do pieczonego pstrąga z warzywami – zdrowego i smacznego dania dla każdego miłośnika zdrowego stylu życia.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes