Łosoś w warzywach


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4-6 świeżych dzwonków z łososia
  • cukinia
  • brokuł
  • pieczarki
  • papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia aluminiowa

Porada szefa kuchni

Do łososia w warzywach idealnie pasuje ryż basmati lub arborio z ziołami. Dla amatorów szparagów polecam także połączenie pieczonego łososia z blanszowanymi zielonymi szparagami

Przedstawiamy Wam propozycję na pyszne danie. Z pewnością wielu z Was uwielbia łososia. Gorąco polecamy jego warzywną wersję - jest pyszna!

Łosoś w warzywach przepis

  1. Dzwonek z łososia pokrop cytryną, posyp przyprawą do ryb, solą i pieprzem, a następnie odstaw pod przykryciem.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  3. Umyj marchewkę, pietruszkę i brokuła. Marchewkę i cebulę obierz.
  4. Pokrój marchewkę w talarki i cebulę w piórka, brokuł podziel na mniejsze części, a pietruszkę zetrzyj na tarce.
  5. Wszystkie warzywa lekko podduś na patelni z odrobiną tłuszczu.
  6. Wyłóż blachę folią aluminiową i natłuść odrobiną oleju. Połóż na niej część warzyw, następnie dzwonka łososia, a na koniec pozostałą część warzyw.
  7. Całość przykryj folią aluminiową lub pokrywką i włóż do piekarnika na 45 minut.