Łosoś w warzywach
- 4-6 świeżych dzwonków z łososia
- cukinia
- brokuł
- pieczarki
- papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia aluminiowa
Porada szefa kuchni
Do łososia w warzywach idealnie pasuje ryż basmati lub arborio z ziołami. Dla amatorów szparagów polecam także połączenie pieczonego łososia z blanszowanymi zielonymi szparagami
Łosoś w warzywach przepis
- Dzwonek z łososia pokrop cytryną, posyp przyprawą do ryb, solą i pieprzem, a następnie odstaw pod przykryciem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Umyj marchewkę, pietruszkę i brokuła. Marchewkę i cebulę obierz.
- Pokrój marchewkę w talarki i cebulę w piórka, brokuł podziel na mniejsze części, a pietruszkę zetrzyj na tarce.
- Wszystkie warzywa lekko podduś na patelni z odrobiną tłuszczu.
- Wyłóż blachę folią aluminiową i natłuść odrobiną oleju. Połóż na niej część warzyw, następnie dzwonka łososia, a na koniec pozostałą część warzyw.
- Całość przykryj folią aluminiową lub pokrywką i włóż do piekarnika na 45 minut.
Smaczne proste I co w dzisiejszym świecie istotne….szybkie w przygotowaniu ;) Smacznego !!
A ten bialy sos , to co to ??
To jest sos majonezowo – jogurtowy.