Na grzyby – Poradnik początkującego grzybiarza


Rudy, rudy rydz lepszy niż maślaczek? Oj, nie zgodzę się – choć to kwestia gustu. Nadszedł czas grzybobrania, więc chcemy ułatwić początek leśnej przygody nowicjuszom, którzy nie mają na temat takich wypraw zielonego pojęcia. Z grzybowym dobrodziejstwem natury jest jeden problem – mianowicie nie wszystkie okazy są jadalne. O tym, które gatunki zbierać i jak oceniać, czy nie są trujące, opowiemy w naszym poradniku, starając się przybliżyć Wam ten niemały grzybowy świat.

Zanim wyruszycie w las

Przed wyprawą należy się odpowiednio przygotować. Pamiętajcie, że w leśnym runie oprócz grzybków czekają na Was niemiłe niespodzianki. Jedną z nich są kleszcze, przed którymi możecie się zabezpieczyć wkładając jakiekolwiek nakrycie głowy, bluzę lub kurtkę z kołnierzem oraz – obowiązkowo – przylegające do kostek spodnie. Bardziej bezpieczni będziecie również dzięki spryskaniu lub natarciu się ogólnodostępnymi środkami przeciw kleszczom, komarom i reszcie robactwa leśnego. Załóżcie ciepłe i nieprzemakalne obuwie za kostkę, a ubiór dostosujcie do panującej aury. Weźcie jednak poprawkę na fakt, że w lesie jest chłodniej niż w miejscach zabudowanych, a nagła zmiana pogody może okazać się bardzo nieprzyjemna. Z tego powodu warto przed grzybobraniem upewnić się jakich warunków atmosferycznych możecie się spodziewać.

Zbieranie grzybów

Podstawowy ekwipunek

Jak każdy wzorowy uczeń, którego niezbędnikiem jest tornister z książkami i drugim śniadaniem do szkoły, tak każdy wzorowy grzybiarz powinien mieć kilka podstawowych rzeczy. Ważny jest odpowiedni nóż do ścinania grzybów, ponieważ nie należy ich wyrywać wraz z korzeniem. Ścięty u podnóża (w większości przypadków) ponownie wyrośnie w tym miejscu. Aby zapewnić zebranym grzybom odpowiednie warunki w pojemniku, gdy przed Wami jeszcze długie poszukiwania kolejnych, należy pamiętać, aby zbierać je do wiklinowego koszyka. Dzięki przewiewności pozostaną one w dobrym stanie. Wszelkie foliowe torby i plastikowe pudełka sprawią, że grzyby będą się bardziej ugniatać oraz sinieć.

Jadalny, czy trujący?

Lasy i polany kryją wiele zachęcająco wyglądających grzybów, które aż proszą się o zebranie, jednak bądźcie ostrożni! Atrakcyjne kolory w przyrodzie są najczęściej swojego rodzaju systemem ostrzegawczym, więc nie zbierajcie takich okazów. Co do gatunków, które mogą sprawiać wrażenie jadalnych, kierujcie się zasadą „nie znam – nie ruszam”, ponieważ, dla przykładu, borowik szatański kształtem przypominający borowika szlachetnego, jednak o szarym kapeluszu i ceglastej nóżce jest grzybem trującym. W łatwy sposób można sprawdzić, czy grzyby są trujące – wystarczy lekko nacisnąć palcem ich gąbkę pod kapeluszem. Jeśli palec po dotknięciu będzie miał gorzki posmak to znak, że dany grzyb jest nie jadalny. Jednak ta metoda nie jest w pełni bezpieczna i nie polecamy jej początkującym. Pamiętajcie też, że jeśli grzyby nie są jadalne dla człowieka, wcale nie oznacza to, że nie są jadalne w ogóle, dlatego nie należy ich niszczyć! Wiele  gatunków jest źródłem pożywienia dla leśnych zwierząt.

muchomory

Te jadalne dla człowieka najczęściej mają brązowe i beżowe odcienie, a trujące mogą mieć pręgi i cętki, jak np. muchomor czerwony. Natomiast muchomor sromotnikowy wydziela dość intensywny, nieprzyjemny zapach. Grzyby jadalne pod kapeluszem mają najczęściej gąbki w odcieniach beżu, brązu i żółci. Te trujące mają blaszki biegnące od nóżki, aż po krańce kapelusza. Są jednak gatunki, jak np. kania czy kurka (pieprznik jadalny), które pod kapeluszem zamiast gąbki mają właśnie blaszki. Takich grzybów jest jednak niewiele
i można je łatwo zapamiętać.

Grzyb niejadalny

Najpopularniejsze grzyby jadalne

Jadalnych gatunków jest bardzo dużo i ciężko byłoby je tu wszystkie umieścić, dlatego skupiliśmy się tylko na tych, które łatwo będzie Wam znaleźć i rozpoznać. Poniższa infografika zawiera oprócz zdjęć grzybów propozycje przetworzenia poszczególnych gatunków.

Grzyby jadalne

Oczyszczanie

Po powrocie do domu z pełnym (najwytrwalsi grzybiarze) lub prawie pełnym koszykiem grzybów, należy od razu przygotować je do dalszej obróbki. Pierwszą czynnością powinno być oczywiście ich oczyszczenie. W tym celu bardzo pomocny będzie mały nożyk i pędzelek ze sztywnym włosiem. Na początek przy pomocy nożyka delikatnie oskrobcie każdy okaz z większych zanieczyszczeń, takich jak trawa, mech, czy igły drzew. Gdy uporacie się z oskrobywaniem, oczyśćcie grzyby pędzelkiem pod bieżącą wodą. Postarajcie się polewać je jak najmniejszą ilością wody, ponieważ wchłaniają ją jak gąbka, przez co przy smażeniu lub duszeniu woda dłużej z nich wyparowuje. Co prawda nie wpływa
to znacząco na ich późniejszą jakość i smak, lecz wydłuża czas przygotowania.

Oczyszczanie grzybow

I co dalej?

Teraz powinniście zdecydować jak wykorzystacie Wasze zbiory. Jeśli zamierzacie je suszyć, oddzielcie kapelusze od nóżek i obie części potnijcie w plastry. Do ususzenia grzybów możecie użyć zwykłej suszarki do owoców albo ponawlekać plastry w małych odstępach od siebie na grubą nić lub sznurek i rozwiesić w ciepłym miejscu, np. nad kaloryferem. Suszenie to dobra metoda, ponieważ po namoczeniu grzybki odzyskują prawie identyczną objętość.

Grzyby suszone

Jeśli zamierzacie od razu przygotować grzybowy posiłek, pokrójcie je na większe kawałki, a na patelni lub w garnku roztopcie masło z odrobiną oleju i smażcie Wasze grzyby ok. 15 minut na średniej lub małej mocy palnika. Z tak przygotowanych zbiorów możecie przygotować różne sosy, zupy lub inne wymyślne dania o niepowtarzalnym aromacie. Cenna informacja: smak grzybów świetnie współgra
z tymiankiem!

Możecie także przyrządzić grzyby w zalewie octowej. Pod tym linkiem znajdziecie przepis z naszego serwisu: http://www.codogara.pl/11465/grzyby-marynowane/

Sprawdźcie także polecane przez nas przepisy, w których grzyby grają pierwsze skrzypce:

Zupa grzybowa

Sos Grzybowy

Krem z kurek

Pierogi z grzybami

Krem z borowików

Risotto z kurkami

Do sprawy grzybów można podejść w następujący sposób: wszystkie są jadalne, lecz niektóre z nich tylko raz! Pamiętajcie o tym, że jeśli nie macie stuprocentowej pewności, że znaleziony gatunek nie jest trujący, po prosu go nie zbierajcie. A gdy uda Wam się znaleźć imponująco piękne i duże okazy, wyślijcie nam ich zdjęcia – jest się czym chwalić!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes