Risotto z kurkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g kurek
  • 220 g ryżu do risotto np. Arborio
  • 240 ml białego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól i pieprz

Kurki dostępne są o każdej porze roku e zachęcam Was do przyrządzenia aksamitnego, delikatnego risotto z kurkami.

Risotto z kurkami przepis

  1. Kurki dokładnie oczyść i opłucz, a następnie dokładnie osusz. Mniejsze odłóż na bok a większe pokrój na kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  3. Na głębokiej patelni, w woku lub w szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła.
  4. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dodać czosnek i smaż 30 sekund. Następnie dodaj pokrojone kurki i podsmażaj je z cebulą i czosnkiem przez kilka minut.
  5. Wsyp ryż i smaż go mieszając, przez około 2 – 3 minuty, aż pokryje się tłuszczem i zrobi się delikatnie przezroczysty.
  6. Wlej wino i mieszaj, aż alkohol odparuje, a ryż je wchłonie.
  7. Wlewaj po 100 ml bulionu i mieszaj aż ryż go wchłonie, następnie dolewaj kolejną porcję. Kończ ten proces kiedy ryż będzie ugotowany, ale nie rozgotowany. Powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gotowanie ryżu zajmuje zwykle około 18-20 minut.
  8. Przed samym końcem gotowania ryżu na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzucić odłożone kurki, posyp solą z pieprzem i podsmaż.
  9. Kiedy ryż będzie gotowy, zdejmij go z ognia, dodaj łyżkę masła i 2 łyżki startego parmezanu. Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Risotto wyłóż na talerze, posyp startym parmezanem i dodaj podsmażone kurki.