Paella marinera


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g owoców morza np. obranych krewetek, małży, kalmarów
  • 500 g ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 800-1000 ml wywaru warzywnego, rybnego lub drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia
  • Do podania:

  • posiekana natka pietruszki
  • cytryna pokrojona w ćwiartki
  • Opcjonalnie:

  • 2 łyżki sosu rybnego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia do paelli z dwoma uchwytami

Porada szefa kuchni

Do przygotowania paelli powinno się używać ryżu o okrągłych, krótkich ziarnach. Najlepsze gatunki to: Caldoso, Calasparra, Bomba, Valencia. W ostateczności nadaje się do niej także ryż do rissoto. Paellę możecie również przyrządzić z krewetkami oraz langustynkami w pancerzykach, co uwolni ich cały morski aromat wprost do potrawy.

Jeśli zaprosiliście gości na obiad i chcecie zaskoczyć ich wyjątkową potrawą, to mamy coś szczególnego! Paella to tradycyjne danie hiszpańskie, którego bazowym składnikiem jest ryż (często z dodatkiem szafranu). Jego przygotowanie przypomina pitraszenie risotto, jednak wykorzystuje się do tego specjalną, metalową i głęboką patelnię z dwoma uchwytami - paellę. Wy możecie jednak smażyć i gotować to danie w swojej ulubionej patelni z nieprzywierającym dnem. I paella też wyjdzie!

Paella marinera przepis

  1. Jeśli używasz mrożonych owoców morza, to rozmroź je odpowiednio wcześniej. Małże wyczyść szorstką gąbką, umyj pod bieżącą wodą i usuń bisiory (nitki wystające ze środka małży).
  2. Cebule z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie lub oleju.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię i podsmażaj chwilę z czosnkiem i cebulą.
  4. Dodaj ryż i podsmażaj, mieszając, aż zrobi się szklisty. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos rybny jeśli go używasz. Dopraw do smaku solą i ewentualnie szafranem.
  5. Dolej wino oraz 800 ml wywaru. Całość wymieszaj i zagotuj.
  6. Następnie zmniejsz moc palnika na średnią i gotuj przez około 20 minut. Unikaj mieszania, możesz ewentualnie lekko wstrząsnąć patelnią. Danie gotuj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż powinien być ugotowany, ale nie rozgotowany. W razie potrzeby dolej wywaru. W połowie gotowania dodaj zielony groszek.
  7. Na koniec dodaj owoce morza, przykryj patelnię i gotuj dalej na małej mocy palniku przez około 6 minut. Zdejmij danie z palnika i pozostaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty, aby smaki się połączyły.
  8. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.