Spaghetti z krewetkami
- ok. 12 sztuk dużych krewetek (surowych)
- 1 opakowanie makaronu spaghetti z sepią
- kilka ząbków czosnku
- sos sojowy
- cytryna
- świeża kolendra
- 1 papryczka chilli
- oliwa
TO CI SIĘ PRZYDA
- wok do smażenia
- praska do czosnku
Porada szefa kuchni
Kupując krewetki zwróćmy uwagę, aby były duże. Jeśli nie możemy dostać świeżych, surowych krewetek możemy użyć mrożonych. Należy je rozmrozić, oczyścić z błonek i ciemnego przewodu pokarmowego, który znajduje się wzdłuż krewetki.
Spaghetti z krewetkami przepis
- Przygotuj marynatę do krewetek: w miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i sos sojowy.
- Obierz kilka ząbków czosnku i wyciśnij przez praskę - dodaj do marynaty.
- Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do miseczki, w której znajduje się marynata. Wymieszaj dokładnie całość i dodaj oczyszczone krewetki.
- Marynuj krewetki przez ok. 20 minut.
- W czasie kiedy krewetki leżą w marynacie, przygotuj makaron. Ugotuj go według przepisu na opakowaniu i odcedź.
- W woku rozgrzej kilka łyżek oliwy i dodaj zamarynowane krewetki. Smaż je w woku aż zrobią się różowe (surowe krewetki są szare). W międzyczasie pokrój świeżą kolendrę.
- Do krewetek dodaj ugotowany makaron i świeżą kolendrę.
- Całość podawaj z cząstkami cytryny.