Pierogi z grzybami
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 350 ml gorącej wody
- sól
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- tymianek
- masło
- ser Brie
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
- szklanka do wykrawania
Pierogi z grzybami przepis
- Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Zalej 1 szklanką wrzątku i wymieszaj widelcem, aż powstanie klejąca masa.
- Następnie przerzuć ją na stolnicę i zacznij wyrabiać. Aby uzyskać dobrą konsystencję, dolej jeszcze wody lub dosyp mąki. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione.
- Gotową kulę przełóż do miski, którą przykryj szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
- Suszone grzyby wrzuć do rondla, zalej 1 szklanką wody i postaw na włączonym palniku. Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Cebule pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, a następni wrzuć cebulę i delikatni posłodź cukrem. Gdy się zeszkli dodaj pieczarki i przypraw solą do smaku.
- Gdy woda spod pieczarek odparuje, zdejmij z palnika rondel z suszonymi grzybami. Płyn z grzybów przelej do pieczarek, a suszone grzyby pokrój bardzo drobno i dorzuć do całości
- Całość duś na małym ogniu, aż odparuje reszta płynu. Pod koniec dodaj łyżkę masła i trochę tymianku rozcierając go w palcach.
- Gdy farsz grzybowy przestygnie dodaj posiekaną drobno nać pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie wrzucić kawałki połamanego sera Brie.
- Z miski wyciągnij 1/3 ciasta i rozwałkuj. Resztę ciasta dalej trzymaj pod przykryciem, aby nie wyschło (dla łatwości klejenia polecam płat o grubości ok. 1 mm).
- Następnie wykrój z niego krążki przy pomocy szklanki.
- Krążek umieść na dłoni. Na jego środek wyłóż łyżeczkę farszu. Następnie rozpłaszcz farsz po całości, zostawiając 1 cm rantu.
- Umieść palec wskazujący pośrodku krążka, tak jakbyś chcieli przekroić na pół. W ten sposób powstanie średnica do zgięcia. Złóż bokami do siebie, wyciągnij palec ze środka i sklej boki.
- Sklejone pierogi rozkładaj na stolnicy oprószonej mąką, a następnie przykryj czystą ścierką.
- W dużym garnku zagotuj dużą ilość wody łyżką masła i dwiema łyżeczkami soli
- Gotowe pierogi gotuj w lekko bulgoczącej wodzie po wypłynięciu jeszcze ok. 10 min.
- Ugotowane pierogi przełóż do miski delikatnie skrapiając oliwą lub olejem.
Pierogi z samymi grzybami są przepyszne, a ciasto bez jajka jest faktycznie delikatne! POLECAM!
Przebis super-ciasto zrobilam tak samo ,doslownie rozplywa sie w buzi Zaluje tylko ze nie dodalam sera brie -bylyby bardziej wyraziste ,ale i tak wyszly super !!!do czerwonego barszczyku -swietne!!! -polecam