Pierogi ruskie z serem wędzonym
Ciasto na pierogi:
- 150 ml mleka
- 50 ml wody
- 450 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 250 g wędzonego twarogu
- 400 g ziemniaków
- 2 średnie cebule
- margaryna do smażenia
- sól, pieprz, magi
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska
- duża metalowa miska
- stolnica
- wałek
- sito
Porada szefa kuchni
Pierogi z wędzonym serem podwędź jeszcze odrobinę przed podaniem. W tym celu potrzebny Ci będzie garnek do gotowania na parze. Na jego koszu z otworami umieść pierogi (nie za gęsto). Na dnie ułóż niewielką ilość siana i ją podpal. Włóż sito z pierogami i przykryj pokrywką. Tę czynność najlepiej wykonuj przy otwartym oknie, ponieważ masz podwędzić pierogi, a nie całe mieszkanie. Jeśli obawiasz się o garnek, to wyłóż jego spód folią aluminiową. Siano ekologiczne możesz kupić w zwykłych sklepach zoologicznych.
Pierogi ruskie z serem wędzonym przepis
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
- Weź dużą miskę i przełóż do niej ser. Rozdrobnij go widelcem.
- Ostudzone, ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do sera.
- Do składników na farsz na samym końcu dodaj przestudzoną cebulkę i dokładnie wymieszaj.
- Całość dopraw do smaku, pieprzem i magi. Uważaj, może się okazać, że sól w ogóle nie będzie potrzebna.
- Farsz jest gotowy. Czas na ciasto na pierogi. Mleko z wodą podgrzej, żeby było letnie.
- Dodaj jajko i sól. Następnie małymi porcjami dodawaj mąkę i powoli mieszaj.
- Gdy ciasto jest już zwarte, wyciągnij je z miski.
- Stolnicę obsyp mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Nie rób tego zbyt długo, ciasto powinno być puszyste i elastyczne.
- Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka i nabierając farsz łyżeczką, zacznij kleić pierogi. Pamiętaj, że ciasto na pierogi ma być cienkie.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli.
- Na gotującą się wodę wrzucaj po 10 pierogów, Przemieszaj drewnianą łyżką i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyciągaj z wody na sito i przelewaj zimną wodą, żeby się nie posklejały.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony wędzony boczek, który podasz na pierogach razem z natką pietruszki.