Pierogi ruskie


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 240 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g tłustego białego sera
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 3 łyżki masła do okrasy
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g boczku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • maszynka do mielenia lub praska do ziemniaków
  • wałek
  • miska
  • ściereczka

Wreszcie są!!! Długo wyczekiwane na blogu pierogi ruskie. Poznajcie wszystkie patenty i triki na przygotowanie idealnych ruskich pierogów. Pieprzny farsz, delikatne ciasto i okrasa z boczku - toż to rozpusta.

Pierogi ruskie przepis

  1. Ziemniaki obierz a następnie pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Postaw na paliku włączonym na średnią moc. gdy woda zacznie się gotować dodaj łyżkę soli i ugotuj do miękkości. Następnie odlej z nich wodę i odstaw aby wystygły.
  2. W 240 ml bardzo ciepłej wody i rozpuść 2 łyżki masła.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wlej wodę z masłem. Ciasto wymieszaj widelcem. Następnie przełóż a stolnicę i wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy – około 8 minut.
  4. Miskę oprósz mąką i przełóż do niej ciasto. Nakryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut.
  5. Chłodne ziemniaki przeciśnij przez praskę z serem lub zmiel w maszynce.
  6. Cebule obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
  7. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i zeszklij na nim cebule. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  8. Gotową cebulę dodaj do masy serowej.
  9. Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
  10. Wytnij 1/3 ciasta i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wytnij z niego przy pomocy szklanki okręgi.
  11. Z ciasta przygotuj kulki farszu wielkości orzecha włoskiego. Wystarczy 1 pełna łyżeczka farszu.
  12. Nałóż porcję farszu na płat ciasta i złóż go na pół. Sklej ranty lekko dociskając palcami (możesz zrobić to lekko wilgotnymi palcem).
  13. Te same czynności powtórz z resztą ciasta i farszu.
  14. Gotowe pierogi rozłóż na blacie oprószonym mąką i nakryj ściereczką.
  15. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej łyżkę soli i oleju.
  16. Wrzuć kilka pierogów do gotującej się wody i wyciągnij 2 – 3 minuty po wypłynięciu.
  17. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  18. Gotowe pierogi polewamy okrasą z boczku.