Pierogi ruskie
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 240 ml ciepłej wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 500 g ziemniaków
- 250 g tłustego białego sera
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
- cukier
- 3 łyżki masła do okrasy
- gałka muszkatołowa
- 150 g boczku
TO CI SIĘ PRZYDA
- stolnica
- maszynka do mielenia lub praska do ziemniaków
- wałek
- miska
- ściereczka
Pierogi ruskie przepis
- Ziemniaki obierz a następnie pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Postaw na paliku włączonym na średnią moc. gdy woda zacznie się gotować dodaj łyżkę soli i ugotuj do miękkości. Następnie odlej z nich wodę i odstaw aby wystygły.
- W 240 ml bardzo ciepłej wody i rozpuść 2 łyżki masła.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wlej wodę z masłem. Ciasto wymieszaj widelcem. Następnie przełóż a stolnicę i wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy – około 8 minut.
- Miskę oprósz mąką i przełóż do niej ciasto. Nakryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut.
- Chłodne ziemniaki przeciśnij przez praskę z serem lub zmiel w maszynce.
- Cebule obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i zeszklij na nim cebule. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Gotową cebulę dodaj do masy serowej.
- Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
- Wytnij 1/3 ciasta i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 mm i wytnij z niego przy pomocy szklanki okręgi.
- Z ciasta przygotuj kulki farszu wielkości orzecha włoskiego. Wystarczy 1 pełna łyżeczka farszu.
- Nałóż porcję farszu na płat ciasta i złóż go na pół. Sklej ranty lekko dociskając palcami (możesz zrobić to lekko wilgotnymi palcem).
- Te same czynności powtórz z resztą ciasta i farszu.
- Gotowe pierogi rozłóż na blacie oprószonym mąką i nakryj ściereczką.
- W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej łyżkę soli i oleju.
- Wrzuć kilka pierogów do gotującej się wody i wyciągnij 2 – 3 minuty po wypłynięciu.
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Gotowe pierogi polewamy okrasą z boczku.
A gałka muszkatołowa do farszu, wg mnie to podstawowa przyprawa przy ruskich pierogach.
oczywiście można śmiało dodać. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam
Naszym sekretem wspaniałych ruskich pierogów jest duża ilość podsmażonej na złoty kolor cebuli :)
/nieprzesol.pl/pierogi-ruskie/
Czemu rosyjskie, jak to ukraińskie warenyky )))))) Jestem z Ukrainy i u nas to ukraińskie warenyky…. Ale robiłam te, i bardzo mi smakują.
Pierożki to dla mnie najlepsze danie. Świetnie napisany wpis.
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy
Ciasto wg. tego przepisu wychodzi rewelacyjne, nie za rzadkie nie twarde – idealne. Polecam przepis.