Risotto ze szparagami


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek półwytrawnego białego wina
  • 1 l bulionu
  • 7 szt. zielonych szparagów
  • 4 średnie liście botwinki
  • ok. 8 szt. suszonych pomidorów
  • szczypta soli i pieprzu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • głęboka patelnia
  • drewniana łyżka do mieszania

Porada szefa kuchni

Wino, którego używamy do przygotowania risotto, warto podgrzać przed dodaniem do ryżu. Zimny alkohol może zahartować ziarna co spowoduje, że nie wchłoną one wystarczającej ilości płynu i danie po prostu nam wyjdzie.

Risotto to popularna włoska potrawa podbijająca także serca Europejczyków. Podobnie jak w przypadku pizzy, można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które od lat pozostają niezmienne i charakterystyczne dla tego dania. Mowa oczywiście o ryżu, który jest podstawą risotto. Warto włożyć nieco wysiłku i poszukać najlepszych składników, gwarantujących najlepszą jakość i smak. Wbrew pozorom to właśnie risotto bez dodatków cieszy się największą popularnością - risotto po mediolańsku (alla milanese).

Przepis na: Risotto ze szparagami

  1. Szparagi opłucz pod zimną wodą i odłam zdrewniałe końce łodyg. Zielone, jędrne łodygi pokrój na 4-5 cm kawałki.
  2. Na niewielkiej patelni roztop łyżkę masła i podsmaż szparagi, aż nieco zmiękną (ok. 3 min.). Podsmażone szparagi odstaw na bok.
  3. W głębokiej patelni roztop masło, a następnie wsyp ryż do risotto.
  4. Smaż go do momentu, aż zrobi się szklisty. W tym samym czasie podgrzej przygotowany bulion (najlepiej warzywny).
  5. Do ryżu wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Całość delikatnie mieszaj.
  6. Dolewaj stopniowo gorący bulion i cały czas mieszając, poczekaj, aż ryż wchłonie płyn.
  7. Ryż powinien się gotować na małym ogniu przez ok. 16 min., aby był al dente. Na końcu w patelni powinien powstać gęsty sos.
  8. Botwinę porwij lub pokrój w szerokie paski, a pomidory drobno posiekaj.
  9. Pomidory, podsmażone szparagi i liście botwiny dodaj do risotto, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  10. Na koniec dodaj jeszcze odrobinę masła, aby całość nabrała kremowej konsystencji.