Jajka faszerowane suszonymi pomidorami


5 osób
Bardzo łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • szpryca cukiernicza

Porada szefa kuchni

Do pasty możesz dodać chili, aby zaostrzyć smak. Jeżeli chcesz przygotować jajka długo przed podaniem ich na stół, bardzo ważne jest, aby szczelnie przechowywać je owinięte folią spożywczą lub w plastikowych pojemnikach. Dzięki temu pasta nie wyschnie.

Jajka faszerowane to elegancka przystawka nie tylko na Wielkanoc. Jest pyszna i kolorowa i z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Dzięki nieograniczonej możliwości kompozycji smakowych, przekąska ta jest bardzo uniwersalna. Jeśli nie możecie sobie pozwolić na niekiedy czasochłonne eksperymenty smakowe, po prostu zdajcie się na nasze doświadczenie.

Przepis na: Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

  1. Umieść jajka w garnku. Wsyp do nich dużą łyżkę soli i zalej do przykrycia wodą. Całość postaw na palniku włączonym na średnią moc i gotuj 8 – 10  minut (zależnie od wielkości jaj) od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
  2. Ugotowane jajka przestudź, a następnie obierz ze skorupek. Przetnij wzdłuż i delikatnie wyjmij żółtka i odłóż do osobnego naczynia.
  3. Suszone pomidory odsącz z zalewy.
  4. Do miski z żółtkami  dodaj suszone pomidory, majonez i bazylię. Zmiksuj blenderem na gładką pastę.
  5. Gotową pastą wypełniaj połówki jajek. Możesz użyć do tego szprycy cukierniczej.
  6. Gotowe jajka schłodź w lodówce minimum przez 30 minut.