Tarta z łososiem
Kruchy spód:
- 1 kostka masła (200 g)
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Farsz:
- porcja wędzonego łososia
- ½ brokuła
- kilka suszonych pomidorów
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżki serka ricotta
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
TO CI SIĘ PRZYDA
- duże sito
- stolnica
- folia spożywcza
- litrowy garnek
- forma do tarty
Tarta z łososiem przepis
- Przesiej mąkę przez sito na stolnicę.
- Wbij 1 całe jajko i 1 żółtko.
- Pokrój schłodzone masło na kawałki i dodaj do mąki.
- Dopraw solą imbirem i gałką muszkatołową, a następnie ugnieć, aby powstało gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ustaw grzanie górne i od dolne.
- Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj łyżkę soli.
- Umyj brokuł i podziel na mniejsze różyczki, a następnie gotuj przez kilka minut w garnku, aby łodyżki były miękkie.
- Pokrój łososia na drobne kawałeczki, a pomidora w paski.
- Do litrowego garnka wbij 4 jajka, dodaj śmietanę, ewentualnie serek Ricotta, dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Rozwałkuj lekko ciasto i włóż do foremki. Powinno go starczyć na 2 spody o grubości 4 mm. Ponakłuwaj lekko dno widelcem.
- Ułóż symetrycznie różyczki brokuła, a pomiędzy nimi kawałki łososia. Na koniec porozkładaj pokrojone pomidory.
- Wypełnij formę masą jajeczną tak, aby jej brzeg był poniżej rantu z ciasta.
- Włóż do piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmij, kiedy wierzch nabierze złocisto- brązowego koloru.
hej, planuję w drugi dzień świąt zrobić taką tartę na kolację. zależy mi żeby podać ją ciepłą i tu moje pytanie. jaka opcja przygotowania będzie najlepsza? mogę zrobić całą tartę kilka godzin wcześniej a potem na kilka minut wstawić do piekarnika i podgrzać? czy za bardzo się spiecze i będzie nie smaczna? druga opcja to podpiec spód kilka godzin wcześniej, a dopiero przed kolacją wyłożyć składniki, zalać i zapiec. która opcja będzie smaczniejsza? liczę na odpowiedź i pozdrawiam, pierwszy raz robię tartę na wytrawnie i nie chcę zawieść! :)
Spód zrób sobie spokojnie dzień wcześniej i upiecz go. Następnego dnia dodaj resztę i zapiecz. Będzie wtedy najsmaczniejsza.