Pierś z kaczki


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kaczki
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 120 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 goździki
  • cynamon
  • kardamon
  • 1 łyżka syropu malinowego

Cudowna pierś z kaczki z wybornym sosem śliwkowym. Poznaj smak i technikę przygotowania idealnie miękkiej i rozpływającej się w ustach piersi z kaczki.

Pierś z kaczki przepis

  1. Piersi z kaczki dokładnie oczyść i umyj. Następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika, a skórę natnij w kratkę prawie do mięsa.
  2. Kaczkę dopraw oliwą solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C.
  4. Na zimnej patelni połóż piersi skórą do dołu i włącz palnik na średnią moc.
  5. Smaż 5 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa.
  6. Piersi włóż do pieca na 12 minut.
  7. Na patelnię wlej wino i gotuj aż wyparuje alkohol. Następnie dodaj goździki, cynamon, kardamon, syrop malinowy i powidła śliwkowe. Całość gotuj aż powstanie lekko gęsty sos.
  8. Po wyjęciu z pieca kaczkę zawiń w folię aluminiową i pozostaw w ten sposób na 7 minut.
  9. Lekko ostudzone kaczki pokrój w poprzek, aby powstały cieniutkie plastry.